Nationella parlament får rösta om EU-avtal med Kanada

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen böjer sig för medlemsländernas önskemål och kommer att be samtliga länders parlament att godkänna det frihandelsavtal – Ceta – som förhandlats fram med Kanada.

– Ceta kommer att underlätta handeln mellan EU och Kanada. Mer handel betyder mer tillväxt och mer tillväxt betyder mer jobb, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på en presskonferens i Strasbourg.

Grunderna i Ceta har länge legat klara, även om slutförandet fastnat i juridiskt finsliperi. En av huvudfrågorna har varit om det räcker med att en majoritet av medlemsländerna gemensamt godkänner avtalet, eller om alla länders parlament måste få säga sitt.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Kommissionen anser egentligen att en majoritet räcker, men väljer ändå att be om ratificering från alla parlament.

– Eftersom vi står inför svårigheter med att nå enighet inom övergripbar tid och risken för att det drar ut på tiden så väljer vi att lägga fram det som en mixad överenskommelse, säger Malmström i Strasbourg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet