SAS VD Rickard Gustafson. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SAS-chefen fick 25-procentig löneökning

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under en ekonomisk kris med hårda nedskärningar, som nu även fått SAS att försöka sänka personalkostnaderna genom en expansion till Irland, så fick SAS-chefen Rickard Gustafson själv en löneförhöjning med två miljoner kronor.

SAS-chefen Rickard Gustafsons lön höjdes med drygt två miljoner kronor till tio miljoner förra året. Han fick också höjd pensionsavsättning: från 30 procent till 40 procent av lönen.

Det skedde samtidigt som SAS plågas allt hårdare av konkurrens och prispress och nu idag meddelar att man skaffar luftfartstillstånd på Irland och baser i London och Spanien för att få ner lönekostnaderna.

Just personalkostnaderna är en ödesfråga för SAS enligt SAS-chefen själv.

Det är fritidsresandet som ökar mest och där har SAS fått allt hårdare konkurrens från nyetablerade lågprisbolag.

Fördubblade nedskärningar

I december i samband med senaste bokslutet meddelade SAS att de planerade nedskärningarna för åren 2017-2019 fördubblas från 800 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor.

I årsredovisningen som publicerades nu på morgonen talar vd Rickard Gustafson återkommande om den hårdnande konkurrensen och prispressen, och att SAS måste skapa värden åt aktieägarna för att kunna investera i framtiden.

”Att vi förbättrar SAS effektivitet är därför ytterst viktigt, och en existentiell fråga för bolaget.”, skriver Rickard Gustafson.

Konflikter med personalen

Han har också haft infekterade konflikter med SAS-personalen om deras löner, senast i juni då piloterna på Arlanda strejkade flera dagar.

Men av noterna i den färska årsredovisningen framgår att han själv samtidigt fått påökt med 25 procent, från 8,1 miljoner kronor i årslön 2014/15, till 10,5 miljoner kronor år 2015/16.

Högre lön och högre pension

Dessutom har han fått höjd pensionsavsättning, från 30 procent till 40 procent. Detta trots att det bryter mot ersättningsprinciperna som fastställts av bolagsstämman, och som säger max 30 procent av lönen i pensionspremier.

Styrelsen motiverar brottet mot ersättningsprinciperna med att ”aktuell marknadsjämförelse av VD-löner i Sverige motiverar en pensionspremie på 40 procent.”

Rickard Gustafson själv vill inte kommentera uppgifterna om lönen, utan SAS hänvisar frågan till styrelsen.

SAS ordförande Fritz Schur säger till SVT Nyheter i en skriftlig kommentar om löneökningen att företaget behöver en bra företagsledning och att Rickard Gustafson som varit vd sedan 2011 fick sin lön sänkt med 20 procent i samband med företagets kris 2012. Nu har styrelsen höjt lönen för att få upp den på samma nivå som jämförbara vd:ar i svenska börsföretag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS flyttar verksamhet

Mer i ämnet