SBAB höjer räntorna på bolån med rörlig ränta samt med bindningstider på max två år. Foto: Sebastian Davidsson / SvD / TT

SBAB höjer boräntor

Publicerad

Efter Riksbankens höjning av reporäntan meddelar SBAB som första bank att man höjer räntorna på bolån med rörlig ränta samt med bindningstider på ett och två år.

Räntan på dessa lån höjs med 0,15–0,25 procentenheter, skriver SBAB i ett pressmeddelande. Efter höjningen är listräntan på ett rörligt bolån och ett lån med bindningstid på ett år 1,74 procent och 1,84 procent på lån som binds på två år.

Snabba uppåt

Bankerna brukar få skäll för att de är snabba att hänga med uppåt vid räntehöjningar, men desto långsammare med att sänka om räntorna tar motsatt väg. Men när Riksbanken under torsdagen höjde reporäntan för första gången på flera år var majoriteten av de svenska storbankerna en smula avvaktande.

– Just nu gör vi ingenting. Visserligen följer den korta räntan, den för rörliga bolån, reporäntan i stor utsträckning, men den här höjningen träder inte i kraft förrän den 9 januari. Den var också väntad, så höjningen var redan inräknad, sa Michael Skytt, bolånechef på Nordea och vd för Nordea hypotek till TT.

Höjer från 21 december

Men nu aviserar alltså SBAB som första större aktör på bolånemarknaden räntehöjningar på vissa bolån.

”Med anledning av ökade upplåningskostnader för korta räntebindningstider höjer SBAB räntorna från och med fredagen den 21 december”, skriver banken.

Listräntorna för lån med andra bindningstider ändras inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer