Riksbanken meddelade på torsdagen att reporäntan kommer att höjas i början av nästa år. Foto: Hasse Holmberg/TT

Bankernas besked om boräntan efter Riksbankens beslut om höjning

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken meddelade på torsdagen att reporäntan kommer att höjas i början av nästa år. Frågan är hur det kommer påverka din bolåneränta. SVT Nyheter har ställt frågan till bankerna.

Länsförsäkringar

– Reporäntan och bolåneräntorna hänger inte ihop så pass mycket som man tror. Det som påverkar bolåneräntorna är bankernas finansieringskostnader och de påverkas av en mängd faktorer. Men resan mot ett högre ränteläge har börjat om än i en försiktigare takt. Hushåll med stora lån i förhållande till inkomst bör planera för stigande räntekostnader, oavsett riksbankens besked. Man kanske bör binda en del av lånet eller skaffa sig en räntebuffert så att övergången till ett högre ränteläge blir smidigare, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Skandiabanken

– Vi gör inte några ändringar alls av våra bolåneräntor utan ligger tills vidare kvar med en ”bästa” rörlig ränta på 1,09 procent. Dagens besked från Riksbanken var väntat och därför inte en händelse som påverkar vår räntesättning i nuläget. När nästa ändring sker beror på vad som händer på marknaden, men när vi säger att vi inte planerar några ändringar så gäller det åtminstone en månad om inget oförutsett inträffar, säger Skandiabankens vd Johanna Cerwall. 

SEB

– Vi följer marknaden och ser hur konkurrenter gör och hur riksbankens besked påverkar belåningsmarknaden. Det är de ingredienserna som vi har för att fatta beslut, och när vi har gjort det så kommunicerar vi ut det, säger Laurence Westerlund, presskontakt för SEB.

Danske bank

– Riksbanken först den 9 januari och vi har inte fattat beslut om hur vi kommer göra än. Vi ska se marknadsräntorna utvecklas efter besked. Men i och med att riksbanken har aviserat ytterligare höjning nästa år så kan det finnas anledning att se över sitt bolån. Vi ser bland våra kunder att det finns ett större intresse de senaste månaderna att att binda hela eller delar sitt bolån, säger Anna Sundblad, presschef Danske Bank i Sverige.

SBAB

– Så som finansieringsmarknaden har utvecklats de senaste två månader så innebär beslutet ingen förändring för vad som ändå skulle ha skett ändå. Stibor (bankernas gemensamma referensränta red. anmärkning), har gått upp så pass mycket att dagens räntebesked  redan var inprisat. Vi kommer under dagen troligtvis besluta oss för att vi höja de korta bolåneräntorna, det vill säga tremånaders- eller ettårsräntan, säger SBAB:s vd Klas Danielsson.

Uppdatering: Dagen efter riksbankens besked meddelade SBAB att banken höjer räntorna på bolån med rörlig ränta samt med bindningstider på ett och två år. Räntan på dessa lån höjs med 0,15–0,25 procentenheter, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Swedbank

”Vi kommunicerar våra eventuellaförändringar när de väl sker, inte i förväg”, skriver Swedbanks presstjänst i ett sms till SVT Nyheter.

Handelsbanken

– Vi avvaktar och följer utvecklingen på de korta marknadsräntorna, och den vill jag inte spekulera om. Vi lånar ju inte pengar av Riksbanken utan på de finansiella marknaderna och det är räntan där som styr våra bolåneräntor, säger Handelsbankens presschef Johan Wallqvist.

SVT Nyheter har också sökt Nordea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer