”Vi trampar inte på bromsen utan lättar lite på gasen”, säger riksbankschefen Stefan Ingves om dagens räntebesked. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Riksbanken höjer reporäntan – flaggar för ytterligare höjningar

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter från minus 0,50 procent. Det innebär minus 0,25 procent i ränta från 9 januari.

På torsdagen kom årets sista räntebesked och den penningpolitiska rapporten.

-  I grunden har det varit goda tider i svensk ekonomi under ganska lång tid. Även om konjunkturen nu går in i en lugnare fas är vår bedömning att vi kommer ha goda tider framöver, säger Riksbankschef Stefan Ingves på en presskonferens.

Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter. Det innebär minus 0,25 procent i ränta från 9 januari 2019.

– Även med den räntehöjningen är penningpolitiken fortsatt mycket expansiv och ger stöd åt den allmänna ekonomiska utvecklingen, säger Stefan Ingves som menar att vi även i fortsättningen har goda tider framför oss, trots en lugnare period.

– Vår bedömning är att konsumtionen kommer öka i hygglig takt också de kommande åren.

Ingves nämner dock flera osäkerheter i omvärlden som dock skulle kunna påverka omvärldskonjunkturen, bland annat brexit, handelskonflikterna mellan USA och andra länder och Italiens ekonomi.

Stor betydelse för många bostadslån

”Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

– Frågan är om man följer kartan och inte verkligheten. Verkligheten är att det håller på att bromsa in, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

Dagens besked har stor betydelse för många med bostadslån.

– Det innebär en 150-lapp för de som lånat en miljon, efter skatt. Det här är viktigt för många privatekonomier. Det är ingen jättehöjning, men det pekar ut riktningen.

Minus sedan 2015

Det har gått snart tre år med en minusränta på 0,50 procent (februari 2016). I snart fyra år har den varit under noll procent (februari 2015).

Orsaken är trögheten i ekonomin efter finanskrisen.

Höjning i USA

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde på onsdagen styrräntan med 0,25 punkter och den hamnar nu i intervallet 2,25 till 2,50 procent.

Det var fjärde gången i år som Fed höjde räntan och beskedet betyder att den amerikanska centralbanken håller fast vid sin plan om gradvisa räntehöjningar, men sänkte samtidigt den så kallade räntebanan.

SVT rapporterade · Chatta om räntan

Laddar in inlägg...

1995 låg Riksbankens viktigaste styrränta, reporäntan, på cirka 8,5 procent.

Minusräntan är som en slags konstgjord andning för ekonomin, och syftet är att få fart på konsumtion och investeringar.

En normal reporänta bör enligt Riksbankschefen Stefan Ingves ligga på mellan 2,5 och 4 procent.

Till det kommer bankernas påslag på boräntorna.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer