Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi trampar inte på bromsen utan lättar lite på gasen”, säger riksbankschefen Stefan Ingves om dagens räntebesked. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Riksbanken höjer reporäntan – flaggar för ytterligare höjningar

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter från minus 0,50 procent. Det innebär minus 0,25 procent i ränta från 9 januari.

På torsdagen kom årets sista räntebesked och den penningpolitiska rapporten.

-  I grunden har det varit goda tider i svensk ekonomi under ganska lång tid. Även om konjunkturen nu går in i en lugnare fas är vår bedömning att vi kommer ha goda tider framöver, säger Riksbankschef Stefan Ingves på en presskonferens.

Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter. Det innebär minus 0,25 procent i ränta från 9 januari 2019.

– Även med den räntehöjningen är penningpolitiken fortsatt mycket expansiv och ger stöd åt den allmänna ekonomiska utvecklingen, säger Stefan Ingves som menar att vi även i fortsättningen har goda tider framför oss, trots en lugnare period.

– Vår bedömning är att konsumtionen kommer öka i hygglig takt också de kommande åren.

Ingves nämner dock flera osäkerheter i omvärlden som dock skulle kunna påverka omvärldskonjunkturen, bland annat brexit, handelskonflikterna mellan USA och andra länder och Italiens ekonomi.

Stor betydelse för många bostadslån

”Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

– Frågan är om man följer kartan och inte verkligheten. Verkligheten är att det håller på att bromsa in, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

Dagens besked har stor betydelse för många med bostadslån.

– Det innebär en 150-lapp för de som lånat en miljon, efter skatt. Det här är viktigt för många privatekonomier. Det är ingen jättehöjning, men det pekar ut riktningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter: Det är lätt historiskt – första gången på sju år räntan höjs Foto: SVT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Minus sedan 2015

Det har gått snart tre år med en minusränta på 0,50 procent (februari 2016). I snart fyra år har den varit under noll procent (februari 2015).

Orsaken är trögheten i ekonomin efter finanskrisen.

Höjning i USA

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde på onsdagen styrräntan med 0,25 punkter och den hamnar nu i intervallet 2,25 till 2,50 procent.

Det var fjärde gången i år som Fed höjde räntan och beskedet betyder att den amerikanska centralbanken håller fast vid sin plan om gradvisa räntehöjningar, men sänkte samtidigt den så kallade räntebanan.

SVT rapporterade · Chatta om räntan

11.33
Hej alla!
 
Nu ska jag sätta igång och svara på era frågor
11.39

Jag som får betala för Riksbankens ”julklapp” undrar när landets banker tänkte ge oss låntagare lite av den där minusräntekakan.
Hej Jessica!
Hur kan det komma sig att vi har historiskt låga räntor samtidigt som bankerna gör historiskt höga vinster på våra bolån? Bankena utnyttjade finanskrisen för att motivera att de "behövde" höja räntorna, samtidigt som de underförstått slutade konkurrera med varandra om "bytet" våra pengar. Nu finns hopp eftersom nya aktörer har inneburit konkurrens och kunder väljer/vågar att byta bank om de inte är nöjda - det är vårat hopp!
11.46
Kommer sparräntan också att höjas nu när styrräntan höjs?
Och vad händer med räntefonderna.
@Emil - Bankena har ju länge hävdat att det inte finns någon koppling mellan riksbanksräntan och den ränta de betalar för sin egen upplåning. men det finns det ju naturligtvis.
Precis som med lån får man nu hoppas att någon bank också vill konkurrera om sparkonton.
Bankerna vill ju att vi hellre köper fonder än att sparar på konton eftersom eftersom det finns mer att tjäna att sälja fonder än sparkonton.
11.46
Peter har kommit i gång med chattandet här i TV-huset - tack för många bra frågor!
 
11.50
Hur påverkas konsumtionen av beskedet idag?

Mvh, Erik
@ErikAndersson - Hej Erik!
Det är ju en väldigt låg ränta fortfarande så jag tror inte vare sig den "vanliga" konsumtionen eller bostadsköpen knäcks av denna höjning. När dessutom Riksbanken är så försiktig med vad de tror att de kommer att höja i framtiden ( en till lika stor höjning nästa år) så är det nog "Buissnes as usual"
11.55
Vad spelar styrräntan för roll för en vanlig knegare? Nordea och andra banker sätter ju vilka räntor de vill iaf, och de är inte alls proportionerliga gentemot styrräntan.
@Roffe - Hej Roffe!
Det är ju med räntan så att alla påverkas direkt eller indirekt. Har du lån så kommer du att få (beroende på hur mycket bankerna höjer) uppåt 150 kronor/månad efter skatteavdrag. Bor du i hyresrätt kommer säkert din värd att hävda att det blivit sååå mycket dyrare. Vänligen påminn då hyresvärden också om hur lite din hyra sänktes när räntan föll!
För ekonomin i stort blir det ju lite dyrare för företag att låna vilket naturligtvis - om räntan fortsätter stiga - gör det dyrare att satsa på nya saker och därmed skapa nya jobb.
12.02
Ränta höjning ska påverka bostadspriser?
@zaby - Hej Zaby!
Naturligtvis är en räntehöjning negativt för bostadspriser. Men samtidigt säger Riksbanken att de planerar (prognos) att ligga på en nollränta i slutet av nästa år. EN riktigt osäker prognos men som indikerar ganska tydligt att vi kommer att ha låga bolånerätor under en överskådlig tid. Det borde gynna bostadspriserna.
Till det ska naturligtvis läggas vad som händer med konjunktur och jobb. Sedan ökar ju också trycket på politikerna att gör något för att vi inte ska belåna oss för mycket. Något som skulle leda till problem i en lågkonjunktur. Då skulle det kunna handla om minskade eller borttagna ränteavdrag - något man å andra sidan inte vinner val på!
12.05
Är det inte dålig timing av RB att höja räntan nu när allt ändå pekar på en påtaglig avkylning på marknaden ?
@Lelle - Hej Lelle!
 
Ja Riksbanken har ju haft problem med timingen tidigare. År 2008 så höjde man räntan, trots att krissgnalerna var (över)tydliga räntan fem dagar innan den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers föll - starskottet till den största ekonomiska krisen sedan 1930-talets depression.
Återupprepning...
12.09
För mig med ett huslån på 750000kr, berörs väl inte att det?
Vilka berörs av en höjning?
@Tommy - Hej Tommy!
 
Har du fast ränta så berör du ju inte tills ditt lån förfaller. Har du däremot rörlig ränta (tre månaders bindningsstid) så kan det komma en höjning. Men det finns ingen automatik med att din ränta ska höjas! banken har en egen upplåning och vill väl behålla dig som kund så de kan inte höja om du har bättre alternativ - andra banker - att gå till.
Ring din bank och ställ krav!
12.19
Finns det någon risk att räntorna går upp till liknande höjder som 1995? Isåfall, under hur lång tid sker dessa höjningar?
@Janina - Hej Janina!
Jag tror att du menar 1992 då Riksbanken höjde räntan till 500 procent. Vad det handlade om då var att Sverige hade en fast växelkurs på kronan. För att inte kronan skulle falla i värde genom att folk (utländska investerare och storföretag) sålde kronor så var man tvungen att locka dem att behålla kronorna om man betalade dem duktigt med ränta. men det gick ju åt....
Nu har vi en rörlig kronkurs - finansmarknaden bestämmer värdet på vår valuta och Riksbanken har inte lika stora möjligheter/behov av att manipulera kronans värde.
Däremot betyder ju varje höjning mer för kostnaderna att låna  eftersom de räntor bolånekunder och andra betalar är låga.Har du två procent i ränta nu betyder ju en ränta på fyra procent att dina lånekostnader dubbleras, och det kan ju vara ett problem om du är högt belånad.

Fakta styrräntan

Visa

1995 låg Riksbankens viktigaste styrränta, reporäntan, på cirka 8,5 procent.

Minusräntan är som en slags konstgjord andning för ekonomin, och syftet är att få fart på konsumtion och investeringar.

En normal reporänta bör enligt Riksbankschefen Stefan Ingves ligga på mellan 2,5 och 4 procent.

Till det kommer bankernas påslag på boräntorna.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer