Stor dramatik är det minsta man kan kalla det när en valuta över dagen tidvis skjuter upp med över 40 procent. Så var vad var det som hände på handlargolven på valutamarknaden i dag.
Jo, så här var det: Den schweiziska francen har varit en så kallad säker hamn i den ekonomiska kris som är vardag i världen. När valutor som den europiska euron och den ryska rubeln blivit allt svagare har investerarna valt att växla dessa valutor till den säkra francen.
Skydd för industrin
Effekten har blivit att den schweiziska valutan blivit allt starkare – och dyrare. Det handlar alltså om ett konstlat värde på grund av valutaspekulation inte om att det följer den ekonomiska utvecklingen i landet Schweiz. Därför satte den schweiziska centralbanken ett tak på den egna valutans värde gentemot euron för att skydda sin industri.
Men det blev för dyrt att hålla i taket Schweiz Centralbanken satt på valutan. Whips! – när taket flög bort flög också värdet på valutan upp.
Men desperata tider kanske kräver desperata åtgärder. Risken för en ytterligare försvagningen av exempelvis euron står inför dörren. Den Europeiska Centralbanken som (försöker) styr över euron kommer i nästa vecka med största sannolikhet ta till storsläggan för att få igång euroländerna ekonomi genom att pumpa ut ”nya” pengar. Något som kommer att försvaga euron än mer och öka trycket på den schweiziska francen. Det var det här hotet som fick schweizarna att agera.
Påverkar Sverige
Agera kommer också den svenska Riksbanken tvingas till den 12 februari då man kommer med sitt räntebesked. Räkna med att de också måste göra saker för att försvara svensk industri, alltså försvaga den svenska kronan så att svenska varor och tjänster inte blir för dyra på exportmarknaderna och därmed trycka ner svensk ekonomi.
Effekterna för den schweiziska industrin blir i nuläget förödande. Det kan inte vara lätt att sälja saker som klockor ostar, och allt annat Schweiz är känt för, när priset blivit så pass mycket högre över en dag. Experimentet kan i slutändan kosta mer än det smakade om man inte lyckas skaka av sig valutaspekulanterna.
I det här valutakriget fortsätter alltså kampen mot botten utan att en segrare kan skönjas.