Ulf Kristersson kommenterar höstbudgeten under en pressträff. Foto: TT

Moderaterna: Regeringen underskattar problemen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer inte att stödja höstbudgeten. Samtidigt anser Moderaterna att regeringen underskattar problemen och kritiserar budgetunderskottet. ”De kurvor som borde peka ned pekar upp”, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

Reaktionerna på höstens budget strömmar in från de olika partierna.

Sverigedemokraterna konstaterar att regeringen, mitt i en högkonjunktur, lånar pengar för att klara höstbudgeten. Samtidigt är partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kritisk till att regeringen inte satsar mer på polisen och försvarsmakten, som ägnar sig åt statens kärnuppgifter – att freda landets gränser och upprätthålla lag och ordning. Även satsningarna på de äldre är bristfälliga, menar han.

Höstbudgeten 2016

– Sverige har en kvarts miljon gamla svenskar som lever under EU:s fattigdomsgräns. Det är ovärdigt ett land som Sverige.

Oscar Sjöstedt säger att partiet inte vill stötta en budget som inte tar fattigpensionärernas situation på allvar.

– Vi kommer att rösta på vårt egen budget.

Underskattar problemen

Även Moderaterna är kritiska till att budgeten har underskott, trots det nya överskottsmålet. Partiet anser att regeringen underskattar problemen och anser att höjda skatter försvagar konkurrenskraften.

– De kurvor som borde peka ned pekar upp, och de som pekar upp borde peka ned, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson (M) om statistiken över arbetslöshet och sysselsättning enligt TT.

Han framhåller särskilt att stora grupper i dag inte kommer in på arbetsmarknaden. Han noterar också att regeringen har en mer positiv prognos över arbetsmarknaden än många andra prognosmakare. Regeringen underskattar också integrationsproblemen, enligt Kristersson.

– Vi pratar om ett par hundratusen personer som behöver jobb som inte finns i dag, säger han.

Den enda reform som skapat sådana jobb är RUT-sektorn, enligt Kristersson. Den sektorn är nu på nedgång, framhåller han.

Regeringen får också kritik för skattehöjningarna.

– I storleksordningen höjer man skatten per år med 40 miljarder kronor på löntagarna. Det är väldigt många människor som blir dyrare att anställa och som får mindre pengar kvar i plånboken, säger Ulf Kristersson.

Missar integrationen

Liberalerna anser att regeringen skjuter integrationsproblemen på framtiden. Arbetslösheten domineras nästan helt av personer som aldrig varit inne på arbetsmarknaden, framhåller partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson och varnar för tudelningen av arbetsmarknaden.

– Inte ens varannan av dem med låg utbildning har arbete efter sju år. Regeringen vägrar att se verkligheten som den är. Man har inga reformer eller satsningar för dem med kort utbildning, säger han enligt TT.

Ett problem är svensk lönestruktur, som skapar höga trösklar, anser han.

– Sverige behöver lägre ingångslöner för nyanlända och ungdomar, säger Mats Persson.

Regeringens förslag är helt otillräckliga och felaktiga, bland annat att fortsätta bygga ut arbetsförmedlingen, enligt Liberalerna.

Gör saken värre

Även Centern lyfter fram bristen på politik mot tudelningen av arbetsmarknaden. Regeringens politik på det området gör saken värre, menar partiet.

– Vi ser en regering som står handfallen inför de stora problem vi har och inte tar sig an de stora utmaningar som Sverige står inför. Högkonjunkturen skyler över regeringens misslyckade politik, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström (C) enligt TT.

Han kritiserar också regeringen för att ha för positiva prognoser över arbetslöshet och sysselsättning än andra bedömare.

– Men även om man använder regeringens egna positiva bilder, så sjunker sysselsättningen, säger Källström.

Centern efterlyser fler enkla jobb och fler inträden på arbetsmarknaden. Regeringens jobbpolitik beskrivs som misslyckad med hänvisning till hur många traineejobb och extratjänster som utlovats och hur många det i verkligheten blivit.

Centern kritiserar också regeringen för att leverera ”småsmulor” på miljö, klimat, infrastruktur och polis den här mandatperioden. I stället läggs de tunga satsningarna till nästa mandatperiod. Partiet kritiserar också regeringens förslag på skattehöjningar, som enligt Centern inte kommer att ge ökade inkomster, eftersom höjda marginalskatter leder till att människor arbetar mindre, enligt Emil Källström.

Även Centern uppger att man kommer att lägga en budget i balans för nästa år.

Ett förlorat år

Kristdemokraterna anser att budgeten innebär ytterligare ett förlorat år.

– Vi ser en regering som fortsätter att svika vallöften, till exempel att inga vanliga löntagare skulle få högre skatt. Nu blir det ytterligare 150.000 löntagare som får höjd inkomstskatt, säger partiets talesperson Jakob Forssmed.

Sverige står sämre rustat när de sämre tiderna kommer på grund av bristande strukturreformer. Det riskerar att skada tilliten till att det offentliga ska klara sina åtaganden, anser han.

Även KD kritiserar regeringen för att låna till utgifter i högkonjunktur. Flera av de skatteintäkter man räknar med att få in är dessutom osäkra intäktsposter samtidigt som reformerna är kostnadsdrivande, enligt Forssmed.

Det allvarliga, enligt KD, är att arbetsmarknadspolitiken ”havererar”.

– Det största är nedskrivningen av prognosen för det som Stefan Löfven kallat den största arbetsmarknadspolitiska reformen, säger Forssmed och hänvisar till att det inte alls blir lika många traineejobb och extratjänster som regeringen hoppats.

Miljöpartiet har kompromissat

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Janine Alm Ericson, säger att regera innebär att kompromissa och att partiet inte har fått igenom alla sina önskemål i budgeten. Samtidigt vidhåller hon att det är väldigt mycket Miljöpartiet i budgeten.

– Det är den största miljö- och klimatbudgeten som någonsin har lagts. Det visar ju tydligt att vi har varit med och påverkat, säger hon till SVT Nyheter.

Vad är det ni inte har fått igenom?

– Vi fick ju stora satsningar på klimatklivet, statsmiljöavtalen, internationellt klimatbistånd, tågsatsningar. Men det är klart att ska vi klara klimat- och miljöutmaningen måste mycket mer till.

Orättvisa ränteavdrag

Reformer som V inte fått igenom är rätt till anhörigdagar, höjd garantipension, avdragsrätt för medlemsavgift i fackföreningar, förändringar i ränteavdragen samt förmögenhetsskatt.

– Det hade behövts för att få ned bostadsbristen, och ränteavdragen är orättvisa i sin utformning. Jag tror att väldigt många av de rödgröna väljarna skulle vilja se förändringar i skattesystemet som skulle vara mer rättvisa där de rika bidrar mer än i dag, men dit har vi inte hunnit, säger Ulla Andersson om förslaget om en förmögenhetsskatt till TT.

Enligt Ulla Andersson är regeringen mest nöjd med de reformer som Vänsterpartiet lyckats driva igenom. V hade inte velat ta bort den så kallade kärnkraftsskatten och höja energiskatten för hushållen.

– Men tyvärr får man inte alltid allt man vill, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet