SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Scanpix

SEB: Sämre tillväxt ger låga räntor

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas lyftkraft i världsekonomin, bedömer SEB:s ekonomer. Därför blir det historiskt låga räntor, spår banken i en prognos som är klart dystrare än finansminister Anders Borgs.

Den svenska tillväxten var överraskande stark under första halvåret i år, men SEB tror att det finns en överskattning i de siffrorna och att den trenden inte fortsätter under hösten.

-Vi räknar med att den svenska ekonomin rör sig sidledes under resten av året och att det blir en svag tillväxt även under nästa år, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

SEB:s ekonomer räknar med att Riksbanken agerar för att höja temperaturen i ekonomin med två räntesänkningar, i september och december, till 1,0 procent. Sänkningarna handlar inte i första hand om att försöka försvaga den starka svenska kronan som plågar exportföretagen. Tvärtom tror SEB att kronan länge varit undervärderad och den nu har en rimlig värdering.

-Men Riksbankens modeller är ganska känsliga för kronförstärkning, den påverkar exportföretagen och inflationen blir väldigt låg, säger Robert Bergqvist.

SEB spår också en fortsatt kronförstärkning mot euron, ner mot 8 kronor mot slutet av året.

Fakta: SEB: Försiktig tillväxt

SEB bedömer att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växer med 1,3 procent i år, med 1,5 procent nästa år och 2,5 procent 2014.

Arbetslösheten beräknas stiga från 7,5 procent i år till 7,8 procent nästa år och fortsätta upp till 7,9 procent 2014.

Finansdepartementet spådde i förra veckan en BNP-tillväxt på 1,6 procent, 2,7 procent och 3,7 procent för samma år. Anders Borg räknar också med att arbetslösheten faller ner till 6,7 procent 2014 och sedan fortsätter ned till 5,2 procent 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.