SEB skyller brottsmisstankar på tidigare medarbetare. Foto: Jessica Gow/TT

SEB skyller brottsmisstankar på tidigare medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Banken SEB håller inte på med misstänkta skattebrottsaffärer. Det säger bankens vd när han, i samband med kvartalsrapporten, för första gången kommenterar SVT:s avslöjande om att bankens dragits in i en tysk skattebrottsutredning. Istället lägger han ansvaret på en tidigare SEB-medarbetare.

Förra veckan kunde SVT och TT tillsammans med det tyska journalistnätverket Correctiv avslöja att banken SEB:s Frankfurtkontor varit inblandade i en skatteuppläggsaffär 2010. Affären utreds nu av åklagare i Köln.

Dokument och vittnesmål visar hur banken deltagit i aktieaffärer där man enligt åklagaren lurat tyska skattebetalare på en miljard kronor. Skatteupplägg som kallas cum-ex. Enligt SEB stämmer detta inte.

Bankerna & skatteplundringen

– En individ på SEB är föremål för en utredning i Tyskland, och vi fick höra det, jag tror att det var åklagaren i Köln, och det är ungefär den information vi har fått. Det härrör sig till den här cum-ex som vi inte ska syssla med, säger SEB:s vd Johan Torgeby till SVT Nyheter.

Johan Torgeby, verkställande direktör och koncernchef på SEB menar att en individ på SEB är föremål för en utredning i Tyskland just nu. Foto: TT/Anders Wiklund

Medger liknande upplägg

Vid presskonferensen kring bolagets kvartalsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen gav Johan Torgeby få nya detaljer om upplägget 2010. Han upprepar gång på gång att det är den före detta SEB-medarbetaren i Tyskland som utreds och att banken inte är misstänkt för något.

Däremot säger nu Johan Torgeby att SEB mellan 2008 och 2015 genomfört ett antal affärer av en liknande typ av skatteupplägg som kallas cum-cum, upplägg som idag inte anses vara brottsliga.

Utreds i Tyskland

Dessa upplägg utreds nu i Tyskland för att vara skatterättsligt felaktiga. På torsdagen publicerade SEB nya uppgifter om att flera lokala tyska skattemyndigheter underkänt SEB:s så kallade cum-cum-affärer.

Myndigheterna har beslutat om ”återkrav för mindre belopp för vissa år” och att ”SEB har begärt att dessa krav ska återkallas”, skriver banken i kvartalsrapporten.

Vad tänker du om att Tyskland tittar på det här, även retroaktivt, om det här är affärer som enbart är gjorda för att undvika skatt?

– Det tycker jag är jättebra, säger Johan Torgeby.

Om de kommer fram till det, vad gör ni då?

– Då gör vi som man ska göra. Vi sköter och gör helt rätt. Som alltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet