Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Resultat tror jag vi kommer vi kunna se ganska snart”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Senaste budgetutspelet – miljardsatsning för att stärka rättsväsendet

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) inleder sin presskonferens om ett förslag om en miljardsatsning på rättsväsendet med att understryka att resurser och hårda tag krävs för att hantera den nuvarande våldsvågen.

– De kommer inte att sluta av sig själva. Vi måste ta in det på allvar. De kommer att fortsätta tills de antingen är inlåsta eller utkastade. Det är inte lättare eller svårare än så, säger statsministern.

Miljardsatsningen är den senaste i en rad budgetförslag regeringen och SD lagt fram inför att de ska presentera höstbudgeten. I en artikel i DN debatt går Tidöpartierna in på att de bland annat vill öka anslagen till polis- och rättsväsendet från 69 till 90 miljarder kronor fram till 2026.

– Vi pratar inte bara om rätt, vi betalar också. Vi kommer sammantaget ha ökat budgetsatsning med 21 miljarder. Det är historiska mått, säger Ulf Kristersson på presskonferensen.

Prioriteringar för polisen och Kriminalvården

Polis­myndigheten, Säkerhetspolisen och Kriminalvården ska prioriteras. Partierna vill öka polistätheten, att domstolen ska få mer resurser för att få till fler fällande domar och bygga ut Kriminalvården.

Bland annat ökar anslaget till polisen med totalt 3,7 miljarder kronor. Domstolarna ges ytterligare 275 miljoner kronor mellan 2023 och 2026. Kriminalvården tilldelas ytterligare 2 miljarder nästa år, och fram till 2026 ska anslaget öka med omkring 8,6 miljarder.

Satsning på Säkerhetspolisen

På presskonferensen lägger justitieminister Gunnar Strömmer (M) fram en satsning på säkerhetspolisen. De behöver öka sin rekrytering för att stärka sin operativa förmåga med tanke på det ökade terrorhotet, säger han.

Säkerhetspolisen ska tillföras 180 miljoner under 2024.

Fler åklagare och vittnen

Gunnar Strömmer säger även att Åklagarmyndigheten behöver fortsätta rekrytera fler åklagare. Han understryker också att fler genom reformer, upplysning, stöd och resurser ska kunna vittna i rätten.

– Det kommer att ta tid att vända den här utvecklingen. Men det hade tagit kortare tid om vi hade fått stöd för de här reformerna för fyra år sedan, säger han.

– Nu är vi inne i en extremt destruktiv våg. Om vi inte gör någonting annat än vad vi gör nu kommer vi inte rå på de här gängen, säger Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.