Ser mindre risk för inbromsning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska storföretag ser en minskad risk för att konjunkturen ska försämras. Men några större prisökningar väntas inte, enligt Riksbankens företagsundersökning i maj.

Undersökningen visar att det framförallt går bra för byggindustrin samtidigt som exportföretag som tidigare haft problem med fallande energi- och råvarupriser har börjat återhämta sig. Samtidigt ökar efterfrågan i Europa, vilket ger bättre försäljning och lönsamhet.

”Företagen anser inte att Storbritanniens stundande folkomröstning om EU-medlemskapet ändrar på den bilden”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Svårigheter att rekrytera kvalificerad personal noteras. Men trots det ökar inte lönekostnaderna särskilt mycket då tillgången på mindre kvalificerad personal är god.

Minusräntans effekter på företagen begränsas av att företag med stor kassa placerar om likviditet för att undvika bankavgifter på inlåning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.