Sjunkande intresse för Iphone: ”Mycket pengar för en telefon”

Uppdaterad
Publicerad

Nej, Apples glansdagar är inte över. Men en förklaring till att intresset för Iphone minskat är att den blivit för dyr.

Det säger SvD Näringslivs reporter Mikael Törnwall med anledning av gårdagens rapport från den amerikanska it-jätten.

Under tisdagskvällen svensk tid släppte Apple en delårsrapport som visade att intäkterna för det sista kvartalet 2018 landade på 84,3 miljarder dollar. Det är strax över det som analytiker förutspått och den vinstvarning som bolaget gick ut med tidigare i år.

Samtidigt flaggar Apple för att försäljningen under andra kvartalet 2019 sannolikt blir lägre än vad analytikerna tror. Ett problem är att intresset för Iphone minskar, främst i Kina som är världens största marknad för smartphones.

Priset en förklaring

I SVT:s Morgonstudion säger Mikael Törnwall att en trolig förklaring är priset på produkten i förhållande till konkurrenternas priser.

– Delvis skyller man på Kina och det är säkert en stor del av förklaringen, att handelskriget har slagit hårt mot Apples försäljning i Kina. Men det finns också rätt tydliga tecken på att det börjar bli lite för dyrt. En maxad Iphone idag kostar ungefär 18 500 kronor, och det är väldigt mycket pengar för en telefon.

Mikael Törnwall betonar däremot att det inte går dåligt för Apple.

– Det är ett lönsamt företag och om man tittar på aktien så är den inte jättehögt värderad i relation till vinsten, säger Mikael Törnwall.

Glansdagarna inte över

När det gäller Apples tekniska innovationer menar Mikael Törnwall att bolaget står sig fortsatt bra, men att det inte längre sticker ut i konkurrensen med andra bolag som producerar smartphones.

Är Apples glansdagar över?

– Jag skulle inte säga att glansdagarna är över, men magin är nog på väg att vara över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.