Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Företagarnas vd, Günther Mårders, skarpa kritik mot regeringen. Foto: Rikard Collsiöö, SVT.

Skarp kritik från Företagarnas vd mot regeringen: ”En av de sämst implementerade reformerna någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har det senaste året aviserat gigantiska stöd till företagare som drabbats i coronakrisen. Men organisationen Företagarna är kritiska till att stora summor aldrig betalats ut.
– Från regeringens sida har man slängt ut stora ambitioner i samband med presskonferenserna. Men när man tittar på utfallet så är det ofta bara smulor kvar, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson utfallet av de ekonomiska krisåtgärder som regeringen vidtagit.

Men många företagare menar att en alldeles för liten del av de aviserade stöd-miljarderna har nått fram till de krisande företagen.

”Sämst implementerade reformerna”

Regeringen har totalt aviserat långt över 300 miljarder kronor i stöd till näringslivet, men enligt organisationen Företagarna har endast strax över 35 miljarder betalats ut. De menar att korttidspermitteringen i första hand är ett stöd till de anställda och räknar inte med det stödet.

– Jag tror att det är en av de sämst implementerade ekonomiska reformerna i modern svensk historia, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Organisationen Företagarna menar att ansökningsprocessen varit för komplicerad, att hanteringen tagit för lång tid och att utbetalningarna dröjt, något som sammantaget ställt till med stora bekymmer för många svenska bolag.

Ministern: Vi vill rädda företag

Och Företagarnas vd ifrågasätter om regeringen över huvud taget velat betala ut alla stödpengar.

– Frågan är om regeringen har haft den fulla ambitionen att få ut de här pengarna. Då hade man sannolikt instruerat myndigheterna att arbeta på ett annorlunda sätt, säger Günther Mårder.

Något som finansministern tillbakavisar.

– Absolut inte. Vi har ju aviserat de här stöden för att vi vill rädda svenska företag och svenska jobb, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer