Skärpta krav på elbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Anna-Karin Hatt (C) tar återigen elbolagen i örat.

Regleringen av bolagen ska skärpas för att fler kunder ska slippa dyra tillsvidareavtal.

Elbolagen har fått hård kritik för att de många kunder som inte själva väljer avtalsform slussas in i dyra anvisningsavtal, oftast tillsvidareavtal med rejäla påslag. Det är lönsamma kunder för elbolagen och de flesta inser inte att de betalar för mycket. Hatt tycker att en del av elbolagen nu har tagit till sig de kritiska synpunkterna och skärpt sig ordentligt. Därför har också antalet elkunder med anvisningsavtal redan börjat minska.

Föreslår en kontakt

– Men branschen har mycket kvar att bevisa och regeringen förbereder nu ett paket som ska bidra till att vi får en ordning på elmarknaden som leder till att färre behöver hamna här. 80 procent av de som har anvisningsavtal hamnar där när de flyttar, säger Hatt.

I den kommande remissen föreslår Hatt bland annat att elkunder inte ska behöva ta kontakt med flera bolag när de flyttar. Det ska räcka med att prata med elleverantören och kunden ska inte dessutom behöva ta kontakt med nätbolaget.

Hatt vill också att Energimarknadsinspektionen ska få ett bredare ansvar för tillsynen av elbolagen och att det ska bli tydligare vilken information kunden ska få vid flytt från fastighetsbolag och mäklare.

”Ingen var högröd”

Hatt presenterade planerna för branschen vid ett möte på departementet på måndagen och hon bedömer att branschen inte kommer att protestera högljutt mot förslagen.

– De som tog till orda från elbolagen välkomnade insatserna och det var ingen som var högröd i ansiktet, säger Hatt.

Tidsplanen innebär en remiss efter sommaren och en proposition någon gång före årsskiftet. Hatt räknar med att elbolagen kan behöva lite omställningstid och det nya regelverket skulle kunna träda i kraft under första halvan av 2015.

Anvisningsavtal

Anvisningsavtal är de avtal som elkunder ofta får om de inte själva aktivt väljer avtalsform eller elbolag. Skälet till att de är dyrare än andra avtal är, enligt branschen, att bolagen ska ha någon form av ersättning för den risk det innebär med korta uppsägningstider.

Enligt Energimarknadsinspektionens beräkningar är de anvisade avtalen i snitt 20-30 procent dyrare än andra elavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.