Pensionärer som bosatt sig i Portugal måste snart betala skatt i landet Foto: TT

Skatt på pension för svenskar i Portugal på gång

Publicerad

Portugal kommer att införa en skatt för bland annat pensionärer från Sverige som bor i landet. Tidigare har man kunnat bosätta sig i landet utan att behöva betala skatt på sin privata tjänstepension, rapporterar Ekot.

Nu verkar det stå klart att Portugal kommer att börja beskatta personer från andra länder som bosätter sig där. Det innebär att svenska pensionärer som flyttat dit måste börja betala skatt på sin privata tjänstepension, det rapporterar Ekot.

Innan det val som genomfördes i Portugal i början av oktober var det fortfarande oklart hur det skulle bli med den aktuella beskattningen. Men nu när det verkar bli en socialistisk minoritetsregering i landet så kommer ett beslut att fattas inom kort.

Regler sedan finanskrisen

Under finanskrisen i slutet av 00-talet drabbades landet hårt. Då infördes regelverk som gjorde det möjligt för bland annat svenska pensionärer att kunnat flytta till Portugal utan att betala skatt på sin pension. Något som Sverige ansett varit orättvist vilket gjort att regeringen beslutat om att ta ut en 25-procentig särskild inkomstskatt för utomlands bosatta på pensionerna från årsskiftet.

Det återstår att se vad de aviserade nya skattereglerna från Portugal innebär för den svenska SINK-skatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer