Skatteverkets Tomas Algotsson ska granska revisorernas skatteplanering Foto: SVT/TT

Skatteverket ska granska bolagens skattetrixande

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket ska i höst granska hur revisions- och advokatbolagen hanterat de nya skärpta skattereglerna.
– Vi har fått signaler om att de anpassar sig, säger Tomas Algotsson på Skatteverket. 

SVT:s granskning visar att flera av de stora revisions- och advokatbyråerna konstruerat olika typer av upplägg för att minska konsekvenserna av de nya skattereglerna som trädde i kraft i januari 2014. En metod att få lägre skatt är att delägarna har registrerat egna bolag dit de flyttar sitt ägande av byrån. Så länge de inte lyfter utdelningen ur de nya bolagen förblir den obeskattad. Och väntar de tills fem år efter pensionen så har skatten sjunkit från 58 till 25 procent. Men det görs även upplägg där man helt kommer runt regelskärpningen, Nu ska Skatteverket granska hur lagen efterlevs.

”Riggad bolagsstruktur”

– Än så länge så har inte alla deklarationer kommit in, men vi har fått signaler om att man riggar strukturen på bolagen så att ägandet blir mer än fyra procent. Kanske delar upp bolag, säger Tomas Algotsson, chef för rättsenheten på Skatteverket

Han syftar på att delägarna efter regelskärpningen måste äga minst fyra procent av revisions- eller advokatbyrån för att även i fortsättningen kunna ta del av de skattelättnader som är tänkta för fåmansbolag. Hittills har man ofta ägt mindre, men genom att dela upp en byrå i flera bolag kan man nå upp till de fyra procenten. Då kan skatten även fortsättningsvis bli 20 procent istället för 58, på en stor del av inkomsten.

Skatterättsnämnden avgör

Den nya lagstiftningen ska också prövas av Skatterättsnämnden. Ärendet där handlar om en advokat som vill få prövat om det är möjligt att ta ut sin lön från ett eget bolag genom att fakturera advokatbyrån där hen samtidigt är delägare och på så vis gynnas av fåmansbolagsreglerna. Skatterättsnämnden är en myndighet under finansdepartementet. Deras förhandsbesked är bindande och påverkar hur skattelagstiftningen ska tolkas. Om Skatterättsnämnden skulle godkänna upplägget kan motsvarande halva advokatens lön tas ut som aktieutdelning med en skattesats på 20 procent i stället för en löneskatt på omkring 58 procent.

Kan bli fritt att fakturera

SVT har tidigare berättat om hur hundratals delägare i flera av Sveriges stora revisions- och advokatbyråer registrerat egna bolag sedan det blev klart att skattereglerna skulle skärpas. Om Skatterättsnämnden godkänner ärendet som nu ska prövas innebär det i praktiken att de alla kan börja fakturera i sina egna bolag och få samma skattelättnader som småföretagare. I nuläget säger dock ingen av de revisions- och advokatbyråer SVT talat med att de  har några sådana planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revisorernas nya skatteupplägg

Mer i ämnet