Foto: TT

Slår tillbaka: ”Det är ju inte barn som säljs på börsen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar Sveriges största skolföretag med 60.000 elever, Academedia, handlas på börsen. Statsminister Stefan Löfven gick till hård attack mot börsnoteringen och vinsterna för bara ett par veckor sedan, men den nye storägaren räknar ändå med miljonvinster på sin investering.

Affärsmannen Rune Andersson har ett förflutet som VD och ordförande i ett stort börsbolag, Trelleborg AB. Efter det har han byggt upp en egen miljardkoncern, Mellby Gård, verksam inom allt från oljepipelines och dammode till grisuppfödning. Och nu är det alltså dags att gå in i svensk skola.

När riskkapitalbolaget EQT nu sätter Academedia på börsen köper Rune Andersson i ett första skede 10 procent av aktierna. Planen är att köpa lika mycket till lite senare. Totalt satsar han 800 miljoner kronor.

– Jag tror branschen kommer växa. Det behövs mer utbildning, och det finns stora möjligheter att expandera utomlands, säger Rune Andersson till SVT Nyheter.

Ifrågasatta vinstpengar

Han nämner särskilt förskolemarknaden i Tyskland.

– Det finns väldigt mycket hemmafruar i Tyskland. Nu när befolkningen blir äldre behövs de på arbetsmarknaden, så förskolesektorn kommer växa rejält, säger Rune Andersson.

Men fortfarande har Academedia huvuddelen av sin verksamhet i Sverige. 60.000 elever går i Academedias skolor. Bolaget omsätter åtta miljarder kronor och gjorde en rörelsevinst på över en halv miljard det senaste räkenskapsåret. Och det är vinstpengar som är starkt i frågasatta.

”Oförskämt av statsministern”

I valrörelsen 2014 blev debatten om vinsterna i skolan hård. SVT hade då bland annat kunnat avslöja hur riskkapitalbolag hårdbelånat skolföretag och låtit skolpengen betala räntorna. Alla rödgröna partier lovade stopp eller begränsningar för vinster i skolan. Regeringen tillsatte en utredning som ska presentera förslag i höst.

Men redan nu underkänner statsministern börsnoteringen av Academedia.

– Vi behöver mer resurser i skolan och då ska vi inte låta skattebetalarnas pengar som är avsedda för skolan gå till vinster och börsnotering. Vi har 60.000 barn nu som är till salu på börsen, sa Stefan Löfven (S) i partiledardebatten i Agenda 29 maj i år.

– Jag tycker det var på gränsen till oförskämt. Det är ju inte barn som säljs på börsen, det är aktier i bolaget, säger Rune Andersson.

Utredning om vinsten

Utredningen om vinster i välfärden ska enligt direktiven säkerställa att skattepengar används till just den verksamhet de är avsedda för, och att vinsten ska gå tillbaka till den verksamhet där den uppstått.

Eventuell  aktieutdelning ska bara tillåtas motsvarande en låg ränta på kapitalet.

Det är långt ifrån de förutsättningar som börsbolag verkar under: deras uppgift är ju att ge så mycket avkastning som möjligt på aktieägarnas kapital.

– Jag tycker inte om att de skattepengar som vi använder till skolan går till vinster i dessa företag. De pengar som är avsedda för skolan ska vi använda i skolan, underströk statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten i Agenda.

Viftar bort statsministern

Rune Andersson viftar dock mer eller mindre bort de hårda orden från statsminstern.

– Jag vet inte hur du rent tekniskt skulle begränsa vinsten i ett företag. Du kan ju möjligen införa lagar om utdelning, men vinsten förstår jag inte hur man skulle kunna hitta begränsningar på, säger Rune Andersson.

Eventuella begränsningar av utdelningen bekymrar honom inte.

– Jag anser ändå att det mesta av vinsten ska återinvesteras så bolaget kan växa, säger han.

Men tror du politikerna kommer nöja sig med att skolpengen som är avsedd för en viss elevs undervisning används för att köpa eller bygga nya skolor i stället?

– Det ska du väl fråga politikerna om egentligen, men jag tror att svenska folket vill ha valfrihet, säger Rune Andersson.

80 miljoner i vinst ”rimligt”

Och får inte skolföretagen vara vinstdrivande och expandera blir det inte tillräckligt många friskolor, anser han.

Av Academedias rörelseresultat på en halv miljard kronor blir det kvar 300 till 400 miljoner per år framöver när räntor och skatt är betalda räknar Rune Andersson med.

Som ägare till 20 procent av bolaget kommer då uppåt 80 miljoner i vinstpengar varje år att tillhöra honom.

– Ja det är riktigt, men jag satsar ju 800 miljoner, så det är väl rimligt.

Men måste du få de pengarna för att det ska bli en bra skola?

– Jag kommer inte ta ut pengarna kan jag lova dig. Jag kommer att driva stenhårt att det här ska återinvesteras och växa, säger Rune Andersson.

Ingen anhängare av höga räntor

Någon fortsatt lånefinansierad expansion vill han dock inte medverka till säger han. Sedan riskkapitalbolaget EQT tog över Academedia 2010 har bolaget växt från två miljarder i omsättning till åtta miljarder, ofta med hjälp av lånade pengar. Förra räkenskapsåret betalade Academedia mer än en kvarts miljard i räntor, pengar som huvudsakligen tas från skolpengen.

Ska skolpengen gå till räntor?

– Nej absolut inte. Jag är verkligen ingen anhängare av höga räntekostnader, säger Rune Andersson.

– Titta på mitt eget företag, Mellby Gård, det är i stort sett skuldfritt. Det är min syn på det finansiella. Blir det så att Academedia hittar intressant tillväxt är det bättre att aktieägarna gör en nyemission.

Han kommer dock inte kunna bestämma det själv: riskkapitalbolaget EQT kommer till en början att vara majoritetsägare även efter börsnoteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.