Foto: SVT

Sms-lån fortsätter att skuldsätta unga

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad hamnar rekordmånga hos Kronofogden på grund av sms-lån. Jämfört med förra året är det totalt sett något färre, men andelen unga med obetalda snabblån har ökat. Det visar Kronofogdens halvårsrapport som presenteras i dag.

Obetalda sms-lån gör att väldigt många låntagare hamnar i skuldfällan. Under årets första sex månader har nästan 24.000 ärenden kommit in till Kronofogden. Det är nästan lika många som rekordåret 2012, och betydligt många fler än 2010 och 2011.

Jan Åkerlund, kommunikatör hos Kronofogden, menar att det är problematiskt.

– Det är fortfarande många och i synnerhet så är det problematiskt när det gäller de unga vuxna. För några år sedan var deras andel 17 procent av den totala mängden, nu är den gruppen uppe i 22 procent, säger Jan Åkerlund.

Gruppen unga vuxna, alltså de i åldern 18 till 25, står för den största ökningen jämfört med 2011. Under samma period har antalet obetalda snabblån hos åldersgrupperna mellan 36 och 55 år minskat något.

För att förhindra den här utvecklingen vill Kronofogden arbeta tillsammans med den branschorganisation som företräder de bolag som tillhandahåller sms- och snabblån.

– Vi har disktuerat med ett antal företagare som jobbar inom den här branschen, och de har bildat en branschorgsanisation. Det skapar stora förutsättningar öfr att verka tillsammans och tror jag vi kan göra nu och här är jag väldigt positiv, säger Jan Åkerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.