Sparexperten: Så klarar du årets fattigaste helg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den här igen, helgen som brukar kallas för årets fattigaste. I år har det gått extra lång tid sedan den senaste lönen betalades ut, men det finns några knep som kan underlätta de närmsta dagarna.

Efter jul och nyår brukar många av landets plånböcker eka tomma, och 2021 verkar inte vara något undantagsår. Svensk Handel räknar med en låg konsumtion under helgen.

– Datumen ligger extra olyckligt i år, det kommer sammanlagt ha gått sex helger inklusive jul och nyår innan nästa lön kommer. Det är klart att det blir kärvare för många då, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Men det finns knep att ta till för att klara årets fattigaste helg. Ett sätt att spara in på utgifterna är att ta vara på den mat som redan finns i hemmet, enligt sparexperten Günther Mårder.

”Näst bäst efter datumet som står på förpackningen”

– Du behöver troligtvis inte köpa något alls i matbutiken i helgen. Du kanske tycker att det gapar tomt i kylskåp, skafferi och frys, men jag vill hävda att det i princip inte finns några sådana hem, säger han.

Ett annat misstag många gör är att stirra sig blinda på bäst före-datumet. Enligt Günther Mårder är det viktigt att våga lita på sina sinnen och att inte slänga mat som luktar, smakar och känns bra.

– Bäst före betyder inte nödvändigtvis att det blir dåligt efter, det är bara inte bäst längre. Istället kan man tänka att det är näst bäst efter datumet som står på förpackningen.

Se över fasta kostnader

Att sälja saker i förråd och hem är ytterligare ett knep för att få slantarna att räcka längre.

– Ett förråd rymmer normalt sett saker för över 10 000 kronor i värde. Sälj de saker som inte används till de som behöver dem bättre, säger Günther Mårder.

För att undvika att hamna i samma situation nästa år kan det vara bra att se över abonnemang och andra fasta kostnader.

– Vi lägger allt mer av våra pengar på digitala abonnemang. Gå på banken och titta på vad det egentligen är som dras automatiskt och ställ dig själv frågan om kostnaden verkligen behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.