Spotify vill in på New York-börsen, New York Stock Exchange. Foto: TT

Spotify gör börsdebut 3 april

Uppdaterad
Publicerad

Musikjätten Spotify kommer att göra börsdebut 3 april på New York-börsen, meddelade Paul Vogel, chef för investerarrelationer, när han inledde Spotifys kapitalmarknadsdag på torsdagskvällen, svensk tid.

Till slut kom ett officiellt besked, börspremiären kommer att ske den 3 april, meddelade Paul Vogel, chef för investerarrelationer.

Sedan tog grundaren och vd:n Daniel Ek över showen som visas på webben. Han talade om de enorma möjligheterna Spotify har att växa sig större. I dag är det runt tolv procent av mobilanvändarna som använder Spotify.

Det finns potentiellt tre miljarder användare världen över, på existerande och nya marknader. Det går även att ta marknadsandelar från radiomarknaden, enligt Daniel Ek.

Går med förlust

Men än så länge går Spotify med cirka tolv miljarder kronor i förlust. När det ska vändas till vinst hade han inget besked om ännu.

Han berättade om sin uppväxt när musikindustrin slogs med pirater, vilket fick skivbolag och musikindustrin att gå på knäna.

– Alla är nu överens om att streaming har tagit tillbaka musikindustrin till tillväxt, sade Ek.

Fakta: Spotify i siffror

  • Av Spotifys börsprospekt framgår att Spotify gjorde en brakförlust på runt tolv miljarder kronor för helåret 2017. Det är mer än dubbelt så mycket som året före och förklaras till stora delar av dyra finansieringskostnader.
  • Intäkterna har samtidigt ökat med en dryg miljard euro på ett år och landade i fjol på strax över fyra miljarder euro, alltså över 40 miljarder kronor. Närmare 90 procent kommer från de cirka 71 miljoner betalande prenumeranterna.
  • Sedan lanseringen har Spotify betalat cirka åtta miljarder euro i royalties till skivbolag och artister.

Källa: Spotify

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.