Statsanställdas okända pensionsfond: betydligt billigare än storbankerna

Uppdaterad
Publicerad

De gör inga reklamfilmer, de har ingen PR-avdelning och ledningen får ingen bonus. Deras pensionsfond är en av Sveriges största – men avgiften är mindre än en tiondel av vad liknande fonder kostar hos de stora bankerna.

– Vi jobbar bara för våra medlemmars räkning och försöker få en så bra pension som möjligt för dem, säger Marie Giertz som är fondbolaget Kåpans vice vd, kapitalförvaltningschef, pressansvarige och dessutom det lilla kontorets kaffekokerska.

Kåpan är kanske Sveriges bäst bevarade pensionshemlighet. En anledning är att Kåpan inte lägger ned en krona på marknadsföring. Tjänstepensionsföreningen är bara till för alla dem som jobbar eller har jobbat i staten och det är det förvalda alternativet för deras tjänstepension. I och med att det inte finns några ägare går all vinst tillbaka till medlemmarna som är pensionsspararna.

Kåpans årliga avgift är cirka 0,1 procent. Genomsnittspriset för så kallade blandfonder i Sverige 2019 var 1,31 procent. Det betyder att priset för Kåpans fond är mindre än en tiondel av vad en liknande fond kostar på den öppna fondmarknaden. Omfattande forskning har visat att fondavgiften är den enskilt viktigaste faktorn som påverkar hur det går för en fond på lång sikt.

– Vi har lyckats med att hålla ned resurserna generellt. Vi har lite personal, vi har en produkt som vi tillhandahåller. Vi är en sluten förening, vi är inte ute och konkurrerar som andra aktörer är. Det gör att vi länger ingen tid och kraft på marknadsföring, säger Marie Giertz.

En fond

Marie Giertz har ingen bonus. Inte heller resten av Kåpans ledning. Om Kåpans aktieförvaltare gör ett bra jobb kan de få upp till två månadslöner extra i rörlig ersättning. Skillnaden är stor mot till exempel storbankerna. I exempelvis Nordea är bonustaket 24 månadslöner och förra året fick Nordeas vice vd cirka 2,5 miljoner i bonus, vd fick cirka 6,5 miljoner.

– Låga kostnader har vi alltid strävat efter. Vi försöker se till att den avgiften vi tar ut ska motsvara den administrativa kostnaden vi har för att kunna bedriva den här verksamheten. Den vill vi hålla ned till ett minimum, säger Marie Giertz.  

Kåpan har bara en fond. Den förvaltar drygt 100 miljarder kronor vilket gör fonden till en av Sveriges största. Förutom mindre innehav i bland annat skog och fastigheter är fonden ganska lik en så kallad blandfond med aktier och räntepapper. Fast betydligt billigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.