Riksbankens chef Stefan Ingves i SVT:s Aktuellt. Foto: Skärmdump SVT.

Stefan Ingves efter höjningen: ”Stigande ränta framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på sju år höjer Riksbanken reporäntan. I SVT:s Aktuellt säger Stefan Ingves, chef för Riksbanken, att fler höjningar sannolikt är att vänta framöver.

– Vår bedömning i dagsläget är att vi höjer igen nästa höst, säger han.

På torsdagen kom beskedet att Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter, från minus 0,5 procent. När Riksbankens chef Stefan Ingves gästade SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen sade han att höjningen sker mot bakgrund av att man nått inflationsmålet på två procent.

– Det har gått bra för svensk ekonomi i många år, bland annat som en konsekvens av den penningpolitik vi har fört, säger han i programmet.

Har fått kritik

Samtidigt finns det kritiker som menar att det är dåligt att höjningen kommer just nu, när den ekonomiska tillväxten är på nedgång.

Men enligt Stefan Ingves handlar dagens besked inte om att Riksbanken ”trycker på bromsen”.

– Vi har en ränta som är minus 0,5, det är en extremt låg ränta. Det är ju inte så att det är en enormt annorlunda penningpolitik än den som vi har fört under lång tid. Det är litegrann att lätta på gasen, säger han.

”Stadigt stigande ränta framför oss”

Stefan Ingves tror inte att höjningen kommer att påverka hushållen särskilt mycket, förutom för de som har väldigt stora lån. Men samtidigt pekar dagens besked ut en riktning för framtiden, säger han. 

– Om man tittar 2-3 år framåt i tiden så ser vi å ena sidan långsammare räntehöjningar framför oss, men vi ser å andra sidan en stadigt stigande ränta framför oss och det bör man ju ha i åtanke.

Du har sagt att en normal styrränta bör ligga på 2,5 – 4 procent. När är vi där?

– Det är väldigt svårt att säga i dagsläget. Det är i mycket stor utsträckning beroende av vad som händer med räntorna i vår omvärld.

Men vad ligger vi på om 2-3 år?

– Vår bedömning i dagsläget är att vi höjer igen nästa höst, och efter det ungefär två gånger om året under kommande år, säger Stefan Ingves.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.