Foto: TT

Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Cristina Stenbeck ställer inte upp för omval till Kinneviks styrelse vid årsstämman, enligt ett pressmeddelande.

Analytiker som TT talat med tror att hon kommer att fortsätta att utöva inflytande över bolaget.

Cristina Stenbeck valdes in i styrelsen 2003 som vice ordförande. Mellan åren 2007 och 2016 var hon styrelsens ordförande.

”Cristina kommer fortsätta stödja verksamheten och utöva inflytande i väsentliga strategiska frågor i sin roll som aktiv ägare. Hon kommer även fortsätta leda valberedningens arbete tillsammans med sina samarbetspartners”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fortsatt inflytande

Enligt Joachim Grunell, analytiker på DNB Markets finns det inget i nuläget som tyder på att Stenbecks avgång från styrelsen är ett tecken på att sfären är på väg att lämna Kinnevik.

– Jag tror att Stenbecksfären kommer att fortsätta vara den största mest inflytelserika ägaren. De har 10 procent av kapitalet och 37 procent av rösterna i bolaget

Vidare tror han att Christina Stenbeck kommer att fortsätta att utöva inflytande och engagemang över bolaget som aktiv ägare samt som ordförande i valberedningen, trots att den formella styrelsetiteln saknas.

Tidigare i veckan bekräftade Kinnevikägda mobiloperatören Millicom att Liberty Latin America lagt ett bud på bolaget. Om budet kommer att antas är inte klart.

Fler lämnar styrelse

Valberedningen kommer att föreslå Susanna Campbell och Brian McBride till nya ledamöter.

Susanna Campbell är bland annat ordförande för Röhnisch Sportswear och ledamot i styrelserna för Telia Company och Indutrade. I och med att hon nominerats till Kinneviks styrelse får hon lämna platsen som ledamot i Telia Company med omedelbar verkan.

Brian McBride har tidigare varit ordförande för e-handlaren Asos, och är ledamot i Wiggles styrelse.

Inte heller styrelseledamöterna Erik Mitteregger och Mario Queiroz ställer upp för omval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.