Antonia Ax:son Johnson och Cristina Stenbeck ratar ett eventuellt lagförslag till könskvotering av bolagsstyrelser. Foto: TT

Kvinnliga näringslivstopparna: Stoppa könskvoteringen i bolagsstyrelserna

Uppdaterad
Publicerad

Fyra framstående kvinnor inom näringslivet, Antonia Ax:son Johnson, Viveca Ax:son Johnson, Jenny Lindén Urnes och Cristina Stenbeck, publicerar i dag ett gemensamt protestbrev på Dagens Nyheters debattsida mot en lag om könskvotering i bolagsstyrelser. ”Vill vi verkligen ha ett samhälle där lagstiftningen föreskriver att vi ska sorteras utifrån kön och andra faktorer som vi själva inte kan påverka?” skriver topparna.

Regeringen har signalerat att en lag för att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser är på väg. I maj förra året sa justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot att den nya lagen kan innehålla bötesbelopp på ”minst en kvarts miljon” om bolagen inte har minst 40 procent kvinnor i styrelserna. Då sa Johansson att de arbetade på ett lagförslag, som skulle läggas fram 2016.

Det är denna möjliga lag som kvartetten Antonia Ax:son Johnson, Viveca Ax:son Johnson, Jenny Lindén Urnes och Cristina Stenbeck sätter sig emot.

”För oss som ägare är det viktigt att våra bolag arbetar för ökad mångfald och jämställdhet på alla nivåer. Detta av både värderingsskäl och affärsmässiga skäl. Kvinnors ställning i bolagen är dock en bredare fråga om jämställdhet i näringslivet snarare än en snäv fråga om bolagens styrelser. Erfarenheterna från Norge visar också att könskvotering av styrelser inte lett till fler kvinnor på operativa toppositioner i företagen”, skriver de på DN Debatt.

Topparna skriver att ”utgångspunkten måste vara att värna rätten till likabehandling. Kvotering, däremot, cementerar fast en indelning i ’män’ respektive ’kvinnor’.”

”Tidsfråga” innan kvoteringen sprids

Äganderätten är en annan aspekt som de tar upp. En av grundstenarna i äganderätten är att aktieägarna har rätten att utse styrelsen i de bolag som de äger aktier i. De skriver i Dagens Nyheter att detta ”rubbas i grunden om staten går in med tvingande regler som avsevärt beskär ägarnas och valberedningarnas inflytande”.

Om könskvotering i bolagsstyrelser blir lag ser de framför sig hur det bara är ”en tidsfråga innan en styrelselag följs av nya kvoteringskrav ifråga om anställda på ledande befattningar. Eller att lagstiftningen utsträcks till att omfatta även bolag som inte är på börsen”.

År 2015 låg andelen kvinnor i bolagsstyrelser på runt 30 procent. 49,94 procent av Sveriges befolkning är kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.