Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Johansson om könskvoteringen: ”Ambitionen är densamma”

Uppdaterad
Publicerad

I maj förra året sade justitieminister Morgan Johansson (S) att det skulle dröja ett år, sedan skulle det finnas ett lagförslag klart i frågan om könskvoteringar i bolagsstyrelser. Över ett år senare har inget förslag presenteras.

Det har gått tretton och en halv månad sedan justitieministern förkunnade i Sveriges Radio Ekot att det skulle dröja ett år innan lagtexten skulle presenteras. Något färdigt förslag har ännu inte nått offentlighetens ljus, men planen från justitieministern kvarstår, vilket framkommer i en kortare skriftlig kommentar han lämnar till SVT Nyheter under torsdagen:

”Regeringens ambition är densamma. Vi vill uppnå jämställdhet i bolagsstyrelserna och om det inte sker frivilligt är vi redo att gå vidare med lagstiftning.”

Flaggade för böter i fjol

Morgan Johansson pratade då, i maj 2015, om krafttag för att få ordning på ojämställdheten i svenska bolagsstyrelser.

Det kan bli aktuellt att införa sanktionsbelopp på över 250.000 kronor för de bolag som inte uppnått en 40-procentig andel kvinnor i sina styrelser.

Man skulle rent av kunna hota med att upplöa bolag som inte håller måttet i frågan. Det utlovade lagförslaget från Morgan Johansson får nu, över ett år senare, några av det svenska näringslivets mest tongivande kvinnliga röster att rynka bekymmersamt på sina pannor.

Kommenterar inte debattinlägget

I ett inlägg på DN Debatt i dag skriver Antonia Ax:son Johnson, Viveca Ax:son Johnson, Jenny Lindén Urnes och Cristina Stenbeck följande:

”För oss som ägare är det viktigt att våra bolag arbetar för ökad mångfald och jämställdhet på alla nivåer. Detta av både värderingsskäl och affärsmässiga skäl. Kvinnors ställning i bolagen är dock en bredare fråga om jämställdhet i näringslivet snarare än en snäv fråga om bolagens styrelser.”

Morgan Johansson lämnar ingen kommentar till debattartikeln utan hänvisar kort till att man jobbar vidare med lagförslaget. Via sin pressekreterare låter han hälsa:

”Det här är frågor som bereds just nu i regeringskansliet och som vi kommer att återkomma till.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.