Under fredagseftermiddagen fick flera nordiska börser tekniska problem, bland annat Stockholmsbörsen. Det informerar Nasdaq. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen stängdes efter tekniskt fel

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen ligger nere på grund av tekniska problem. Handeln är stoppad i Norden och Baltikum, skriver Nasdaq i ett pressmeddelande.
– Det är ett anslutningsproblem och vi jobbar på att lösa det, säger Yan-yan Tong, presskontakt på Nasdaq till SVT Nyheter.

Handeln på börserna i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Island och Baltikum påverkas av de tekniska problemen och har varit stängda sedan klockan 11.03.

– Våra tekniker jobbar på att lösa det, säger Yan-Yan Tong på Nasdaq till SVT.

Kan du säga något om när problemet kommer att vara åtgärdat?

– Just nu har vi tyvärr inte mer information än så.

Stängd resten av dagen

På grund av helgdag i morgon lördag skulle Stockholmsbörsen ha haft öppet halvdag i dag fredag och alltså stängt klockan 13.00.

Börsen öppnade igen klockan 13.00 men stängde igen efter bara några minuter. Alla handel som gjordes efter klockan 13.00 makuleras, skriver TT. Stockholmsbörsen kommer nu att hålla stängt resten av dagen, enligt ett pressmeddelande från Nasdaq.

Nasdaqs övriga börser, som inte har halvdag, kommer att öppna.

Börsens vd ber om ursäkt

Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl skriver i ett uttalande till TT att de är i tät kontakt med både kunder och myndigheter samtidigt som de arbetar för att hitta en lösning på problemet.

”Vi vill be om ursäkt för det besvär det har orsakat både börsmedlemmar och alla som investerar på våra marknadsplatser”, säger Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl i ett skriftligt uttalande.

Sällsynt med stopp

Johanna Kull är sparekonom på Avanza och säger att den här typen av stopp är sällsynta och inte kommer påverka börsen i någon större grad.

– Skulle de ske mer regelbundet skulle förtroendet för börsen minska. Men så länge det är något som är ovanligt så behöver det inte ha någon längre påverkan, även om det så klart är bekymmersamt och frustrerande för dem som hade tänkt handla med aktier, säger hon.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att börsstoppet framför allt påverkar de som handlar på börsen väldigt aktivt och kontinuerligt, så kallade traders.

– Så klart är det väldigt frustrerande när det uppstår sådana här tekniska problem. Främst så uppstår det en osäkerhet kring vilka ordrar som har gått igenom och vilka som inte har gjort det, säger Frida Bratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer