Stockholmsbörsen Nasdaq OMX. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen rasar 10 procent

Uppdaterad
Publicerad

Fallet på Stockholmsbörsen tilltar och OMXS-index rasar nu drygt 10 procent. Samtidigt handelsstoppas USA-börserna.

Stockholmsbörsens fall har förstärkts efter att Europeiska centralbanken (ECB) valde att låta räntan ligga kvar samt en tung start på Wall Street där börsen handelsstoppades på grund av kraftigt fall.

Stockholmsbörsen går nu mot en av sina sämsta handelsdagar i modern tid. Tidigare värsta fall under en dag är från 29 oktober 1987, minus 9,1 procent.

Coronapandemin

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är det osäkerheten om coronavirusets effekter på ekonomin, vilka som drabbas och hur länge krisen kommer att hålla i sig som spökar.

– Börsen, ekonomer, politiker, centralbanker – alla brottas med en okänd faktor som vi inte vet hur den kommer att slå, säger han till TT.

Storbolag i brett falll

Fallet är brett med samtliga storbolag på kraftigt minus. Alla de 30 största bolagen på OMXS30-listan ligger på minus sju upp till tolv procent där råvarubolag som Boliden och SSAB är värst med fall på drygt tolv procent.

I Europa är nedgången något mindre. Frankfurtbörsens DAX-index faller 8,2 procent. Londonbörsen tappar drygt nio procent medan CAC40-index ligger i nivå med Stockholm och backar drygt tio procent.

Styrräntor lämnas oförändrade

Europeiska centralbanken (ECB) meddelade på torsdagen att styrräntorna lämnas oförändrade. ECB-chefen Christine Lagarde sa på en presskonferens att man ännu inte sett tecken på att utlåningen till europeiska företag börjat dras in. Hon menade dock att regeringar måste ta ansvar i denna situation.

– Jag vill uppmana Europas regeringar att vidta ambitiösa och koordinerade finanspolitiska åtgärder för att stötta utsatta företag och individer, sa Lagarde rapporterar Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet