Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT/Jessica Gow/TT

Stor studie visar: Hemmajobb mer effektivt än kontorsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska ekonomiprofessorn Nicholas Bloom gjorde en omfattande studie innan pandemin där 1 000 personer på ett stort kinesiskt företag fick jobba hemifrån oavsett om de föredrog det eller inte. Resultatet visade att hemmajobbarna var 13 procent mer produktiva än dem som fortsatte att arbeta på kontoret.

– Det är en massiv ökning av produktivitet, 13 procent är i princip en extra arbetsdag, säger ekonomiprofessorn Nicholas Bloom från sitt hemmakontor i Kalifornien.

Över 100 företag i USA och flertalet internationella företag i bland annat Sverige, Brasilien och Hongkong som Nicholas Bloom nyligen tillfrågat, uppger att de ser stora fördelar med hemarbete även under pandemin. Många kommer fortsätta med det, men på ett mer strukturerat sätt, tror han.

– Visionen för många företag är att kombinera hemmajobb med kontorsarbete några dagar i veckan. Då får man det sociala, men kan samtidigt arbeta koncentrerat hemifrån några dagar, säger han.

Hemarbete kommer också generera positiva effekter på samhällsekonomin, säger Nicholas Bloom:

– Dels för att det minskar åkandet till arbetsplatser, men framförallt för att det ökar medarbetarnas effektivitet. Det kommer  kanske inte vara typ 30 år av enorm ekonomisk tillväxt, men det kommer generera bra fördelar de kommande 10-20 åren, säger Bloom.

Se Ekonomibyråns avsnitt om hemarbete på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.