Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank. Foto: Swedbank

Storbankerna tror inte på Thedéens ränteprognos

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken ser en första räntesänkning först 2025. Det är en prognos som sågas av storbankerna – som i stället tror att räntan sänks redan i sommar.

Riksbankschefen Erik Thedéen har flaggat för ytterligare en räntehöjning i början av nästa år. Men flera bedömare som Ekonomibyrån pratat med är överens om att räntetoppen nu har nåtts.

Flera av storbankerna tror också på räntesänkningar redan till sommaren.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

”Marknaden har haft fel”

Men enligt prognosen från Riksbanken kommer styrräntan mest sannolikt ligga kvar på dagens nivå, 4 procent, i nära två år till.

Erik Thedéen håller fast vid Riksbankens prognos.

– Jag tycker det är bra att påminna om att marknaden den här resan har haft mer fel än Riksbanken. Man trodde tidigt på snabba sänkningar, men så blev det inte och så har det varit flera gånger, säger riksbankschefen i Ekonomibyrån.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt När sänker han? i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.