Petter Stordalens hotellkedja varslar tusentas anställda, varav 4 500 i Sverige. Foto: TT

Stordalens hotell varslar 7 500

Uppdaterad
Publicerad

Hotelljätten Nordic choice varslar 7 500 personer, varav 4 500 i Sverige, rapporterar Dagens Industri.
Varslet berör ungefär varannan av företagets anställda i Sverige.

Nordic Choice, som ägs av Petter Stordalen och har över 200 hotell i Norden, har drabbats hårt av coronavirusets effekter.

– Skulle 80-90 procent av intäkterna utebli i, säg, tio, tolv månader finns ingen affär kvar. En sådan ekonomisk tsunami klarar ingen, inte ens vi, säger koncernchefen Torgeir Silseth till Di.

Påverkar hälften

Till tidningen säger han att 7 500 anställda kommer att varslas, varav 4 500 i Sverige. Varslet påverkar ungefär hälften av företagets anställda i Sverige.

– Politikerna måste lyfta bort en del av de mest utsatta företagens löpande kostnadsbas – skatter, moms, arbetsgivaravgifter – inte bara skjuta upp dem. Då riskerar man att skapa ett otal företag, som på grund av lån och skulder, ändå inte klarar sig när de väl kommer ut på andra sidan. Det blir en andra våg av företag som går omkull och förlänger krisen, säger Torgeir Silseth till Di.

Även Scandic varslar

I Nordic choice-gruppen ingår bland annat hotellkedjorna Quality, Clarion och Comfort.

Även hotellgruppen Scandic har tidigare varslat personal, till följd av coronavirusets framfart. Förra veckan varslades 2 000 fast anställda i Sverige, även 3 000 visstidsanställda berördes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet