Kryptovalutor håller på att bli mainstream – trots varningar. En benägenhet till större risktagande och inflation pekas ut som två av anledningarna. Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Storfinansen satsar på kryptovalutor

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna varnar. Men kapitalet fortsätter flöda in. Och nu satsar också storbolag på kryptovalutor.

Finansinspektionen gick nyligen ut och varnade svenska småsparare för att investera i kryptovalutor. För riskabelt, anser myndigheten. USA:s finansminister Janet Yellen upprepade också häromdagen sin avrådan från kryptovalutan Bitcoin vars pris kan gå upp och ned väldigt kraftigt.

Det saknas inte tunga namn som höjer varningens finger, men det hindrar inte småsparare och numer även tyngre finansiella institutioner, från att ge sig in i racet.

Världens största kapitalförvaltare, Blackrock, har öppnat upp för att placera i Bitcoin. Tesla har investerat i det, Paypal har öppnat upp för handel med det och affärsbanker som JP Morgan och Citi har nu också bytt sida i frågan om kryptovalutor. I måndags gick anrika norska investmentbolaget Aker ut och startade Bitcoinbolag.

– Den största drivkraften just nu är det ökade institutionella intresset för kryptotillgångar som Bitcoin. Från exempelvis hedgefonder och pensionsfonder som flyttar kapital dit, säger kryptoexperten Sean Steinsmith, professor vid Lehman College i New York.

Allt fler beredda ta allt större risk

Varför håller kryptovalutor på att bli mainstream, trots alla varningar om att det är tidernas största bubbla? Förespråkarna skulle säga att skeptikerna äntligen insett storheten med digitala, decentraliserade, privata, valutor. Men en annan förklaring är att allt fler är beredda att ta allt större risk med sina pengar. Den rekordlåga räntan har eldat på börsbrasan, och nu söker man sig ännu längre ut på risk/avkastningsfronten.

Det nya, digitala, guldet

En annan förklaring är rädsla för inflation. Att de enorma Corona-stödpaketen som finansieras med ”nytryckta” centralbankspengar ska sluta med att konsumentpriserna stiger, så att värdet på de traditionella valutorna urholkas.

I sådana lägen brukar många investerare söka sig till guld. Och i kryptovärlden talar man om Bitcoin som det nya, digitala, guldet.

Men det resonemanget köper inte Daniel Aronoff, som forskar om kryptovalutor på MIT i Boston.

– Det känns mer rimligt att välja något som haft relativt stabilt värde i tusentals år, istället för något som bara har ett tiotal år på nacken, säger han.

Så du tror att guld fortsätter vara ”guld”?

– Det har varit det i 2000 år, så det är i alla fall ett säkrare val.

Det här är kryptovalutor

Bitcoin är den i särklass största kryptovalutan, bland tusentals. Med kryptering ska dessa digitala pengar vara omöjliga att förfalska. De kan köpas på en kryptobörs, och kan föras över till någon annans digitala plånbok inom kryptovalutans nätverk. Vilka transaktioner som skett mellan dessa plånböcker är synligt. Men vem som äger plånboken kan hållas hemligt, vilket är praktiskt om man vill undgå myndigheternas insyn.

Kryptovalutor har också vunnit mark i länder där den ordinarie valutan havererat på grund av hyperinflation och auktoritära stater som strypt den officiella valutans kapitalflöden. Till skillnad från traditionella statliga valutor, så är grundtanken med kryptovalutor att det saknas central styrning. All data sparas decentraliserat i ett nätverk av deltagande datorer som arbetar utifrån kryptovalutans spelregler, baserat på den så kallade ”blockkedje”-teknologin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.