Mångmiljonären Jan Emanuel: ”Den enes olycka är den andres ekonomiska uppsida”

Uppdaterad
Publicerad

De ökade inkomstklyftorna i Sverige slår hårt mot de utsatta grupperna – medan de förmögna blir allt rikare. Och lågkonjunkturen innebär i vissa fall en ytterligare skjuts för de allra rikaste.

– Den enes olycka är den andres ekonomiska uppsida, säger entreprenören Jan Emanuel till SVT:s Ekonomibyrån.

Sverige har de största inkomstklyftorna sedan 70-talet, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Även hjälporganisationen Oxfam har publicerat en rapport över den ekonomiska ojämlikheten i världen. För Sveriges del innebär rankingen i den senaste rapporten ett ras – från plats 10 till plats 20. Sverige rankades 2017 som bäst i världen på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, men har därefter tappat placeringar i varje ny mätning.

– Det är bevisat att samhällen med stora klyftor får negativa effekter på politik och ekonomi, säger Oxfams generalsekreterare Suzanne Standfast i SVT:s Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån

En av Sveriges bäst betalda när det gäller taxerad inkomst under 2021 var en Spotify-chef som tjänade 314 miljoner kronor – lika mycket som drygt 700 vanliga löntagare.

– Det är inte problematiskt att starta ett bolag, det är själva klyftorna och konsekvenserna som får negativa effekter, säger Suzanne Standfast.

Miljonären: ”Kan köpa billigare lyxprodukter”

Den ekonomiska krisen har sagts slå brett i samhället, men det är en sanningen med modifikation. En grupp som tycks oberörda är de väldigt förmögna. En av dem som är vinnare i krisen är entreprenören Jan Emanuel.

– Lågkonjunkturen påverkar mig genom att jag nu köpa billigare lyxprodukter, säger han.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Drabbar ingen fattig” på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet