Foto: Arkivfoto:TT

Chockhöjning av elpriset

Uppdaterad
Publicerad

Ellevio som tidigare ägdes av Fortum har nu genomfört de största prishöjningarna i modern tid på sina elnät. Och det två andra eljättarna Vattenfall och EON har följt efter. Det visar SVT Nyheters granskning och höjningarna slår mot över två miljoner hushåll som är kunder hos bolagen.

Det var i mars förra året som högsta förvaltningsdomstolen slog fast att de företag som äger elnäten i Sverige har rätt att chockhöja sina avgifter. Totalt handlar det om cirka 36 miljarder kronor som bolagen har rätt att plocka ut av sina kunder i en extra avgift förutom den normala taxan. Och nu börjar effekten slå i genom.

SVT har granskat hur mycket de tre stora eljättarna Ellevio (tidigare Fortums elnät), Vattenfall och EON som tillsammans dominerar marknaden har höjt priserna under perioden första januari 2015 tills nu. Det är framför allt Ellevio och Vattenfall som sticker ut med mycket stora påslag.

”Prishöjningar det närmaste åren”

Ellevio ligger i topp med prishöjningar på i genomsnitt 18 procent under perioden tätt följt av Vattenfall med 16 procent medan bilden för EON är mer splittrad. EON har höjt 12 respektive 11 procent  i de norra respektive södra områdena, men bara 2 procent i Stockholmsregionen. Ledningen för Ellevio som gjort de största prishöjningarna säger att man tänker fortsätta.

– Det kommer att bli prishöjningar de närmaste åren också, säger Johan Lindehag som är VD för Ellevio.

Men om ni fortsätter i samma takt kommer ni att ha höjt priset med närmare 40 procent fram till år 2019?

– Det kan jag inte svara på nu om det blir 40 procent eller vad det nu blir, säger Johan Lindehag.

Höjningen slår framför allt mot de som förbrukar mycket och branschorganisation Villaägarna har fått ta emot många samtal.

– Det är många av våra medlemmar som är väldigt upprörda i den här frågan. De hör av sig till oss, säger Jakob Eliasson som är samhällspolitisk chef för Villaägarna.

”Kunderna hamnar i kläm”

Och detta är alltså bara början. För även om ledningen för Ellevio inte vill gå ut med hur mycket de ska höja sina priser har bolaget har möjlighet att plocka ut i genomsnitt 5.000 kronor av varje kund i ett extrapåslag. Totalt handlar det om över fyra miljarder kronor på grund av utslagen i förvaltningsdomstolen

– Vi tycker att det här är stötande att monopolister kan höja priserna precis som de vill. Det är kunderna som hamnar i kläm och detta beror på att det saknas en rejäl prisreglering på just en monopolmarknad säger Jakob Eliasson.

 Och för Ellevios ledning handlar det nu inte om hur mycket bolaget har rätt att plocka ut, utan vad smärtgränsen går för kunderna.

– Exakt vad den gränsen ligger är svårt att svara på. Vi gör självklart en sådan värdering i prishöjningarna, säger Ellevios VD Johan Lindehag, och tillägger att bolaget sannolikt inte kommer att ta ut allt man har möjlighet till.

Kan ni höja ännu mera?

– Ja det kan vi göra, säger han

”Vi är inte nöjda”

Och energimarknadsinspektionen som är ansvariga för att elnätsbolagen inte tar ut för mycket pengar tvår sina händer.

– Vi var inte nöjda med domstolsutslagen som gav företagen möjlighet att höja sina intäkter med totalt 36 miljarder kronor i förhållande till de beslut som vi hade fattat. Vi är inte nöjda med de metoder som domstolen och den möjlighet som domstolen gav företagen att höja, säger Energimarknadsinspektionens generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.