”Man måste verkligen måste förbereda sig”, säger Anneli Wengelin från Kommerskollegium. Foto: Per Larsson

Stort intresse för att lära sig mer om Brexit

Publicerad

Den 31 oktober, datumet då Storbritannien kan krascha ut ur EU närmar sig och runt om i landet förbereder sig svenska företag så gott det går. Intresset för att lära sig mer om vad som händer efter Brexit är enormt.

I handelskammarens lokaler i centrala Växjö är det smockfullt med företagare. Anledningen? Kommerskollegium är här för att föreläsa om Brexit på sin pågående Sverigeturné.

– Intresset för att höra om Brexit är väldigt stort, säger Anneli Wengelin från Kommerskollegium, och fortsätter:

– Förra året var intresset inte så stort, men hela 2019 har det varit en enorm efterfrågan.

Den 31 oktober kan Storbritannien krascha ut ur EU och då kommer det bli betydligt krångligare för alla svenska företag som handlar med Storbritannien.

Runt om i Sverige så förbereder sig nu de företag som handlar med Storbritannien, för en kommande Brexit.

Och i takt med att risken för en ”hård Brexit” ökat, så har också intresset bland företagarna ökat.

Osäkerheten är värst

– De vill naturligtvis veta hur det blir och ur ett politiskt perspektiv kan vi inte svara på det. Men vi kan berätta vad som händer när de lämnat och vilka konsekvenserna blir.

Hur förberedda är svenska företag?

– Det är jättesvårt att säga, men de är klart bättre förberedda nu än för två år sedan. Då var attityden ibland ”men så här kan det väl inte bli”, men nu har de förstått att man verkligen måste förbereda sig för ändrade förutsättningar.

Vad oroar de sig mest för?

– Att det kommer blir svårt att få ut och in sina varor till landet och att man inte vet vilka regler som ska gälla. Osäkerheten är värst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.