Ett äldre par går förbi ett växelkontor i Moskva tidigare i år. Foto: TT

Ny studie: Rysslands ekonomi är förlamad

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ekonomiska situation är betydligt sämre än vad styret vill ge sken av. Det konstaterar en ny studie från Yale University. Forskarna menar att Kreml döljer landets ekonomiska förfall genom att offentligt ”basunera ut” det fåtal russin som finns kvar i den statistiska kakan.

Forskarna vid Yale University har mätt rysk ekonomisk aktivitet under invasionens fem första månader. Studien bygger bland annat på konsumentdata, uppgifter från internationella handelspartners och fraktdatauppgifter, i stället för ”Putins urval av statistik”.

Studien konstaterar att sanktioner och det stora antalet internationella företag som lämnat Ryssland har ”förlamat” landets ekonomi.

Uppfattningar om att ekonomin är på väg att studsa tillbaka beror enligt forskarna på att Kremls ekonomiska rapporter har blivit slarvigt hanterade av medier.

Sedan invasionen har Ryssland förlorat bolag som står för 40 procent av bruttonationalprodukten, BNP.

Svårt att rikta om exporten

Rysslands strategiska position som råvaruexportör har ”oåterkalleligt” försämrats, enligt forskarna. Nu handlar landet utifrån en svag position och står inför stora utmaningar med att förflytta handeln till Asien.

Även importen har i stort sett kollapsat, enligt studien. Sanktionerna har lett till stora utmaningar när det gäller att köpa viktiga reservdelar och teknologi från utlandet, vilket kraftigt begränsat utbudet på den inhemska marknaden.

Trots Putins ”vanföreställningar” om självförsörjande och importsubstitution har tillverkning helt stannat av, enligt studien som konstaterar att Ryssland saknar kapacitet att ersätta företag, produkter och talang som försvunnit från den ryska marknaden.

Skapat ett underskott

För att dölja de strukturella ekonomiska problemen har Putin infört ohållbara penningpolitiska åtgärder som lett till ett underskott i statsbudgeten för första gången på flera år.

Enligt studien presterar de ryska finansmarknaderna sämre än någon annanstans i världen. Dessutom är landet i hög grad avstängt från internationella finansmarknader, vilket gör det svårt att få tag på det kapital som behövs för att väcka liv i ekonomin.

Sedan invasionen i slutet av februari har Västvärlden infört fler och fler handelsrestriktioner. I juli förutspådde Internationella valutafonden, IMF, att Rysslands bruttonationalprodukt vid slutet av året kommer att ha minskat med sex procent jämfört med 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.