Under Swedbanks pressträff på torsdagen svarade bankens tillförordnade vd, Anders Karlsson (till vänster) och Lars Idermark, styrelseordförande (till höger) på frågor. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Åklagare: Swedbanks styrelse bakom vägran att lämna ut rapport

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks styrelse låg bakom beslutet att inte låta Ekobrottsmyndigheten ta del av en intern rapport som beskriver stora brister i bankens arbete mot penningtvätt. Det uppger ansvarige åklagaren Thomas Langrot.

I onsdags genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Syftet var att inhämta material till den pågående förundersökningen som omfattar misstankar om obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri.

Ansvarige åklagaren Thomas Langrot har tidigare uppgett att dåvarande vd Birgitte Bonnesen under tillslaget var välvillig till att lämna över det material som Ekobrottsmyndigheten ville ta del av. Nu uppger Langrot att det var Swedbanks styrelse som under pågående razzia sammankallades och stoppade utlämningen av rapporten, som författats av den norske advokaten Erling Grimstad, rapporterar Dagens industri.

Swedbank och penningtvätten

Åklagaren förvånad

– Finansmarknadskammaren samverkar dagligen med banker och andra aktörer på finansiella området och jag har aldrig varit med om att en bank eller annan aktör på den finansiella marknaden någonsin motsatt sig att vi skulle få ta del av handlingar eller information som behövs för våra förundersökningar, även om det är advokater som medverkat till informationen vi behöver, säger han till DI.

Styresleordförande: ”Inte tagit del av den”

Swedbank har avböjt kommentar, men har tidigare hävdat att bolaget samarbetar fullt ut med alla myndigheter.

Styrelseordförande Lars Idermark hävdade i samband med bolagets stämma i fredags att han inte hade tagit del av Grimstadrapporten. Styrelsen, men inte Bonnesen, beviljades då ansvarsfrihet för 2018 av stämman och i synnerhet storägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet