Foto: SVT

Svensk rekordsatsning på AI växer

Uppdaterad
Publicerad

Det är den största enskilda forskningssatsningen i Sverige någonsin. Och nu växer den. Inom Wallenbergfinansierade programmet WASP satsas sammanlagt 5,5 miljarder – för att Sverige ska bli världsledande inom Artificiell intelligens.

– AI är ett forskningsområde som går med expressfart över hela världen. Och med den här satsningen så lyfter vi Sverige till en internationellt konkurrenskraftig nivå, säger Anders Ynnerman, tillträdande programdirektör för WASP.

Fram till 2029 satsas nu 5,5 miljarder svenska kronor, det är 1,3 miljarder mer än tidigare, Wallenbergstiftelserna står för 4,2 miljarder.

Det handlar inte bara om AI, programmet spänner också över autonoma system och mjukvara, men AI-forskning utgör en stor del av satsningen. Hittills har ett 30-tal professorer och seniora lektorer i de olika ämnena rekryterats och minst 400 doktorander ska utbildas på nya svenska forskarskolor.

– AI är ett stort område och Sverige har toppforskning inom vissa delområden. Med satsningarna som nu görs ligger vi internationellt sett bra till på en bredare bas, säger Anders Ynnerman.

Samarbete med Stanford och NTU

Sammanlagt rymmer WASP-programmet hittiills över 400 olika projekt, med forskning på fem av Sveriges ledande tekniska universitet. Dessutom samarbetar man med ansedda lärosäten som Stanford och Berkeley i USA och med NTU i Singapore. En stor del av programmet handlar om maskininlärning, djupinlärning och nästa generations AI (eXplainable AI). En annan del om matematiken bakom tekniken.

Artificiell intelligens används i dag på en rad områden, som sökmotorer på internet, självkörande fordon och datorer som kan upptäcka cancer. Men det är bara en bråkdel av möjliga användningsområden.

Öppet för fler än Wallenbergsfären

Närmare ett fyrtiotal företag är också knutna till programmet, bland dem storföretag som Volvo, ABB och Ericsson. Men att WASP bara skulle vara till för industriföretag i Wallenbergsfären, det stämmer inte, säger Anders Ynnerman.

– Nej, programmet är helt öppet för akademisk forskning, Mottot för Wallenbergstiftelserna är ju att det vi gör ska vara landsgagneligt. Det är för Sveriges väl, säger Anders Ynnerman.

Inom ramen för programmet finns också pengar till infrastruktur för de databeräkningar som krävs för att utnyttja tekniken. Liksom pengar som är vikta för att utbilda allmänheten om vad den nya tekniken innebär.

Även staten satsar på AI – men oklart hur mycket

Den svenska regeringen har tidigare fått kritik för att inte satsa centralt för att bygga upp konkurrenskraftig AI-kompetens. Men nu satsar även svenska staten på en rad projekt som sammanlagt lär hamna i miljardklassen, även om ingen som SVT som har talat med kan svara på exakt hur mycket.

Det statliga forskningsinstitutet Rise är en del av den satsningen och har sett att behovet av AI-teknik nu växer även hos mindre företag och inom offentlig sektor. Enligt Pia Sandvik, vd på Rise, som har 2 800 anställda, arbetar redan i dag 60 anställda med AI-relaterade projekt. Men de kommer att bli fler.

– Vi kommer att bli många fler. Vi m å s t e vara många fler, för att tillfredsställa det behov som finns, säger hon.

Regeringen har också inrättat AI Innovation of Sweden. Det nationella samordningscentrat för svensk AI-forskning och utveckling har en hub på Lindholmen i Göteborg, och ska se till att det finns tillräcklig datorkraft som krävs för snabba datorberäkningar, och göra fler offentliga dataregister tillgängliga för forskning.

– Det viktigaste nu är att vi får fart på tillämpningen, vare sig det är stat eller region eller näringsliv som tar initiativ till det. Men jag tror definitivt att det kommer att krävas ganska stora ytterligare investeringar från offentligheten, säger Martin Svensson på AI Innovation of Sweden.

Vad är WASP?

”Wallenberg AI, autonomous systems and software” finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, tillsammans med fem av Sveriges ledande tekniska universitet och ett 40-tal industriföretag fram till 2029, med sammanlagt 5,5 miljarder kronor, varav 4,2 miljarder från stiftelsen.

Målet är bland annat att Sverige ska bli ledande inom AI.

Wallenbergstiftelserna grundades av Sveriges ledande industri- och finansfamilj och är en av Europas största enskilda forskningsfinansiärer. De senaste 5 åren har de anslagit ca 10 miljarder kronor till svensk forskning.

Källa: https://wasp-sweden.org/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.