Svenska hushåll sparar rekordmycket. Foto: Scanpix

Svenskar sparar rekordmycket

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar att vi svenskar sparar mer än någonsin.
Samtidigt har många pengarna på konton med dåliga räntor.
Enligt SBAB skulle bankbyten kunna ge 15 miljarder till svenska hushåll.

Svenska hushållen skulle tjäna femton miljarder kronor genom att flytta över sina sparpengar från storbankerna till nichbankerna. Det visar en utredning som den statliga nischbanken SBAB gjort.

Det är osäkra tider och det har gjort att vi sparar mer än någonsin på banken. Hushållens sparande har ökat med 100 miljarder kronor senaste året, visar ny statistik från SCB. Och i april i år har svenskarna totalt 1161 miljarder kronor på sina sparkonton vilket är ett nytt rekord.

”Finns mycket att göra”

Men till skillnad från bolånen där konkurrensen är knivskarp mellan finansinstituten är det fortfarande stora skillnader då det gäller sparandet.

-Det finns mycket att göra då det gäller konkurrensen på sparmarknaden säger den statliga nichbanken SBAB:s chefsekonomen Tor Borg och nämner som exempel just sparräntorna.

Statliga SBAB drog för några år sedan i gång ett priskrig på boräntorna vilket tvingade storbankerna att följa med. Resultatet blev sänkta marginaler för bankerna och sjunkande bolåneräntor för kunderna.

Nu vill SBAB dra i gång ett priskrig på sparräntorna.  För sparmarkanden domineras av de fyra storbankerna i Sverige och den genomsnittliga sparräntan är runt 1,5 procent medan en rad nischbanker i dag betalar minst dubbelt så mycket: 3 procent eller mer.

1500 kronor per svensk

Det låter kanske inte speciellt mycket. Men om alla svenskar hade flyttat över sitt sparande till nischbankerna hade svenska folket  tjänat 15 miljarder kronor bara det senaste året enligt SBAB:s beräkningar. Det betyder i genomsnitt 1500 kronor för varje svensk. 

Att det blir så mycket beror framför allt på att flera av storbankerna inte ger någon ränta på sina vanliga lönekonton men också på att räntorna på många sparkonton hos storbankerna är låga.

-Det finns en lång tradition hos storbankerna att man har många kunder som sätter in pengarna på sina sparkonton och som låter dem sitta där och som inte bryr sig så mycket om räntorna, säger Tor Borg.

GCC 3,25 procent

Seven Day  3,20

Hoist 3,15

Avida Spar 3,15

Exchange Spar 3,15

Volvo Finans    3,00

SBAB              3,00

Räntan gäller för lån på 50 000 kronor med fria uttag och ingen bindningstid

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer