• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Foto: TT

Sverige krångligast för företag

Uppdaterad
Publicerad

Höjd moms och fastighetsskatt kan öppna för skattesänkningar som förbättrar företagsklimatet, skriver Världsbanken i en färsk rapport om Sverige.

Banken efterlyser även en förenklad bygglovsprocess och sänkta kapitalkrav på aktiebolag.

Enligt rapporten rankas Sverige som nummer 61, sämst i Norden, när det gäller regelkrångel för nyföretagare. För tre år sedan låg Sverige på plats 39.

– Så Sverige har fallit 22 placeringar. Inte för att det har blivit krångligare i Sverige, utan för att det har förenklats i andra länder, säger Augusto Lopez Claros, chef för Världsbankens enhet för globala indikatorer, i samband med ett seminarium i Stockholm.

– Om Sverige inte gör något kommer fallet att fortsätta, för andra länder slopar nu minimikraven på eget kapital helt och förkortar processen, tillägger han.

Höjd moms

Lopez Claros ser även ett behov av reformer av skattesystemet med sänkt beskattning på inkomster och företagsvinster finansierad av höjd moms, högre fastighetsskatt och möjligen även högre miljöskatter.

Ett annat problem som lyfts fram i rapporten är den utdragna byggprocessen i Sverige, som han tror har negativa effekter på rörligheten på arbetsmarknaden.

– I vissa fall kan det ta upp till tio år innan ett bygglov är beslutat, säger han.

I panelen på seminariet fanns även finansminister Anders Borg (M).

– Här har vi ett antal index där vi kan förbättra oss. Det tar onödigt lång tid att starta ett företag och det kostar onödigt mycket pengar. Det bör vi naturligtvis reformera. Det bör ske så snart som möjligt och det är frågor som vi jobbar aktivt med, säger han.

Saknas stöd

Förutom detta ser Borg ett stort behov av att förkorta och förbättra processen för byggandet och få fart på bostadsmarknaden.

– Kommunala detaljplaner kan bättre integreras i regional tillväxtpolitik och överklagandeprocesser strömlinjeformas, säger Borg.

Något förslag om höjd fastighetsskatt eller höjd moms blir det dock inte eftersom det saknas folkligt stöd.

– Det var den skatt som hade allra minst legitimitet hos det svenska folket, säger Borg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.