Sverige är bra på innovation. Den välkända telefonapparaten är ett exempel på lyckad påhittighet. ARKIVBILD Foto: TT

Sverige tar brons i innovation

Publicerad

Vi må visa svaga internationella resultat i grundskolan men när det kommer till påhittighet står sig Sverige väl jämfört med andra länder.

Av 141 länder får svenskarna bronsmedalj i innovation, visar den årliga mätningen från World intellectual property organisation. Endast Schweiz och Storbritannien spöar oss i att tänka utanför ramarna.

– Det är jätteroligt att vi behåller vår tredjeplacering. Vi har många företag som varit innovativa och vill fortsätta att ta fram nya saker, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Patent- och registreringsverket.

Dessutom har Sverige bra universitet och många är duktiga på att patentera sina idéer, anser hon.

– Vi har många spännande tankar vilket stimuleras i skolan men vi kan bli ännu bättre på att få ut våra innovationer på marknaden, säger hon.

Den innovativa världstoppen: Schweiz, Storbritannien, Sverige, Nederländerna, USA, Finland, Singapore, Irland, Luxemburg, Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.