Sverige har nu flest kontantfria betalningar i världen per capita, enligt World Payments Report 2018. Arkivbild. Foto: TT

Sverige världsledande inom digitala betalningar

Publicerad

Kontantbetalningarna fortsätter att minska i världen och Sverige går i täten. För första gången går svenskarna om amerikanerna i antalet kontantlösa betalningar per person, enligt en ny rapport.

Under 2016 gjorde den genomsnittlige svensken 461,5 digitala transaktioner, det är en ökning med 13 procent på bara ett år. I USA, som tidigare varit ett föregångsland, har utvecklingen gått betydligt långsammare. Där har transaktionerna ökat med 5,2 procent under samma period.

”Det här är resultatet av en trend som vi sett länge i Sverige. Vi svenskar är tekniskt kunniga och i dag kan vi köpa i stort sett vad som helst på kort eller mobilen, vi har dessutom en centralbank som pratar om en e-valuta”, säger Pascal Olin, betalnings- och e-handelsexpert på Capgemini, i ett pressmeddelande.

Går i bräschen

Siffrorna presenteras i den årliga undersökningen World Payments Report. Tillskillnad från USA har Sverige tagit en rad initiativ mot ett framtida kontantlöst samhälle, enligt rapporten. Bland annat använder 6,33 miljoner svenskar sig av betaltjänsten Swish för att överföra pengar.

”Bankerna är ovanligt duktiga på att samarbeta i Sverige. Förutom Swish är tidigare exempel Bankomatbolaget, Bankgirot och BankID. Väldigt få andra länder har den här typen av gemensamma lösningar som bar”, säger Pascal Olin.

Tre placeringar ner på listan hamnar Sydkorea, följt av Finland och Australien. Enligt rapporten är det inte otänkbart att även Sydkorea och Australien kommer att gå om USA inom en snar framtid. Sverige förväntas dock fortsätta gå i bräschen de kommande tre åren.

Fakta: World Payments Report 2018

Visa

Den årliga undersökningen World Payments Report består av primärforskning baserad på intervjuer och en online-undersökning och släpps av Capgemini och BNP Paribas.

Årets rapport innehåller för första gången en utvärdering av tredjepartslösningar, exempelvis appar.

Ryssland och Indien går kraftigt framåt med en årlig tillväxttakt på över 30 procent.

Rapporten förutspår att den sammanlagda årliga tillväxttakten på kontantfria transaktioner globalt kommer ligga på i snitt 12,7 procent fram till 2021.

Källa: Capgemini

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer