Foto: TT.

Svidande kritik mot Ikea i ny EU-rapport

Uppdaterad
Publicerad

Ikea har genom skatteplanering inom EU berövat EU-länder flera miljarder i skatteintäkter. Det hävdar en ny rapport från EU-parlamentet. ”Det är ett slag i skattebetalares ansikte,” säger gruppen De gröna/EFA.

En ny rapport från EU-parlamentet skräder inte orden mot Ikea, efter att ha undersökt den svenska möbeljättens och andras storföretags skatteplaneringsmetoder inom EU.

– Ikea har skoningslöst undvikit dess skatteplikter och åsamkat enorm skada till europeiska länders skatteintäkter, säger Sven Giegold, ekonomiskpolitisk talesperson för EU-parlamentsgruppen De gröna/EFA, i ett pressmeddelande.

”Skapade ett avancerat system”

Rapporten har gjorts på uppdrag av just De gröna/EFA, där bland andra svenska Miljöpartiet ingår. Den går igenom hur Ikea flyttar runt pengar för att dra nytta av skatteförmåner i framförallt i Benelux-länderna Belgien, Nederländerna och Luxemburg.

– Ikea skapade ett avancerat system för att undanhålla nationella indrivare miljarder euro i skatteintäkter. Kryphål i skattesystemen i flera EU-länder underlättade Ikeas skatteflykt. Det är skandal att stora företag kan flytta pengar så lätt, säger Giegold.

”Ett slag i ansiktet”

De gröna/EFA kräver nu att EU-kommissionen agerar mot denna typ av skatteplanering, och vill även att en undersökning inleds för att svara på om Ikea eventuellt har brutit mot EU:s lagar och samtidigt spätt på skattekonkurrensen mellan EU-länder.

– Det är ett slag i skattebetalares ansikte att stora företag fortfarande kan undvika miljarder i skatter inom EU, säger Giegold.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer