Energimarknadsinspektionen har krävt kraftiga prissänkningar. Foto: TT

SVT erfar: Regeringen vill tvinga elbolagen att sänka priserna

Publicerad

Regeringen beslutar på torsdag att avgifterna för elnätet ska sänkas kraftigt, erfar SVT. De flesta elnätskunderna kan få upp till 21 procents lägre avgift efter år 2020 enligt regeringens egna beräkningar.

För en vanlig villaägare innebär den sänkning som regeringen vill genomdriva en sänkning av elkostnaden på över 1 000 kronor per år.

De senaste åren har priset för elnätet höjts kraftigt. Det är framför allt de tre största företagen Vattenfall, Ellevio och Eon som höjt priset för att kunderna ska få elen hem till sig.

Lägre avkastning

Elföretagen har kunnat chockhöja sina priser efter att de fått rätt i domstol att göra detta.

Men den ansvariga myndigheten Energimarknadsinspektionen har inför nästa avtalsperiod, som börjar år 2020, krävt kraftiga sänkningar som nu regeringen alltså går med på.

För närvarande har elnätsföretagen möjlighet att plocka ut en avkastning på 5,85 procent, men den vill regeringen sänka till cirka tre procent.

Siffrorna presenteras av energiminister Ibrahim Baylan (S) på en presskonferens i morgon onsdag.

Branschen: Det ändras för ofta

Vd:n för branschföreningen Energiföretagen, Pernilla Winnhed, är kritisk då hon menar att elnätsföretagen behöver långsiktiga spelregler.

– Det här är sjunde gången sedan år 1996 som vi får en ändring av elnätsregleringen, säger Pernilla Winnhed.  Det har gjort det svårt för våra medlemmar att göra förutsägbara och långsiktiga investeringar.

Regeringens beslut innebär att framför allt jättarna Vattenfall, Ellevio och Eon som höjt mest nu måste sänka sina priser kraftigt.

Då dessa bolag har ungefär hälften av alla svenskar som kunder handlar det om mycket stora belopp. Enligt regeringens beräkningar kommer ramen för vad elnätsföretagen kan plocka ut att minska med 60 miljarder kronor under den kommande avtalsperioden som sträcker sig från år 2020 till och med år 2023.

”Vi kommer att få stora problem”

Som mest handlar det om en sänkning med 21 procent enligt regeringens egna preliminära beräkningar. Och det kan få konsekvenser menar elnätsföretagens företrädare.

 – Utan investeringar i elnätet kommer Sverige att stanna och vi kommer att få stora problem, säger Energiföretagens vd Pernilla Winnhed. Vi har redan i dag kapacitetsbrist i vissa städer. Näten räcker inte till. Det försenar till exempel utbyggnaden av tågtrafiken och utbyggnaden av bostadsområden. Vi står dessutom inför den stora omställningen av samhället där elen är en av nycklarna som gör att vi går mot ett fossilfritt samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer