Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elisabeth, Alice och Emma berätta om hur de påverkas av räntehöjningen.

SVT/Novus: Var tredje svensk tvingas dra ner på konsumtionen om räntorna dubbleras

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon svenskar kan behöva flytta om räntekostnaderna dubbleras jämfört med i dag. Det visar SVT/Novus nya mätning.

Och var tredje svensk svarar att de nu måste konsumera mindre för att klara av höjda räntekostnader.

– Det suger. Nu kommer vi behöva räkna på utgifterna ännu mer, säger småbarnsmamman Lisa Andreasson Floman om att räntan nu stiger.

Skulderna utgör i dag en betydligt större del av hushållens inkomster jämfört med för 30 år sedan. Priserna på hus och bostadsrätter har långsamt börjat sjunka – men de höga skulderna finns kvar. Många med bolån påverkas nu av att Riksbanken genomför den största höjningen av styrräntan sedan 90-talet. I dag ligger styrräntan på 1,75 procent.

En halv miljon svenskar kan behöva flytta

Frågan är hur hushållen kommer att hantera de högre räntekostnaderna. När Novus frågar hur en fördubbling av räntan kan påverka privatekonomin, så svarar 4 av 10 att de har råd med det. I februari i år var det 6 av 10 som svarade att de hade råd med dubbla räntekostnader.

Sju procent säger att de kanske kommer att behöva flytta.

– Sju procent kan låta lite, men det handlar om cirka en halv miljon vuxna svenskar, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus.

Krisen har inte nått sin kulmen

Även om en tredjedel av de svarande säger att de kommer att behöva dra ner på konsumtionen när räntorna stiger, är det fortfarande en majoritet som inte tror att de behöver ändra sina konsumtionsvanor. Det kan möjligtvis förklaras med att den ekonomiska krisen ännu inte nått sin kulmen.

– Privatekonomin har ju faktiskt inte förändrats så mycket ännu. Bara oron för den, säger Torbjörn Sjöström.

Se Ekonomibyråns ”Räntesmockan” i SVT play.

SVT/Novus om höjda räntekostnader

Deltagarna fick frågan: ”Om dina räntekostnader skulle dubbleras, hur pass stor påverkan skulle det ha på din privatekonomi?”

Jag skulle kanske behöva flytta 7 procent

Jag skulle behöva konsumera mindre i vardagen 33 procent

Jag skulle inte ha råd att åka på semester eller liknande utgifter 13 procent

Det har jag råd med 43 procent

Vet ej 13 procent

Det är 1012 svar från Novus slumpmässigt rekryterade panel som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen är genomförd 15-21 september 2022 i åldersgruppen 18–79 år.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.