Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent David Boati om det kommande EU-mötet om energikrisen. Foto: SVT/TT

SVT:s korrespondent om Rysslands energikrig mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Gazproms beslut att stoppa gasleveranserna innebär en upptrappning av energikriget mot Europa.

– Energikrisen har blivit en snackis i hela Europa, säger SVT:s korrespondent David Boati.

Han är på plats i Foggia i södra Italien, ett av de EU-länder vars näringsliv och befolkning är mest beroende av de ryska gasleveranserna. På fredag träffas unionens energiministrar i Bryssel, i ett försök att visa beslutsamhet gentemot Ryssland.

– Det man kommer fokusera på är att hitta en modell att separera elpriset från gaspriset så att det inte smittas av de stigande priserna. Dessutom diskuterar EU att sätta ett tak på gaspriset utöver vilket man inte får importera nån gas, och det är något som irriterar Ryssland.

I Italien pågår en intensiv valrörelse just nu. Samtidigt har man, som på många håll i Europa, börjat ransonera energi genom att till exempel dra ner på luftkonditioneringen i vissa offentliga byggnader.

Högerpartiet Lega har nu börjat ställa krav på att Europa ska ta tillbaka sanktionerna mot Ryssland för få ner energipriserna, berättar David Boati.

– Det här har skapat en spricka i högerkoalitionen som leder i opinionsmätningarna och också i Bryssel där man fruktar för att nästa italienska regering kommer att vara betydlig mer ryssvänlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.