Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Tomas Oneberg, SvD / TT

Swedbank har hittat troliga sanktionsbrott kopplade till penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Storbanken Swedbank kommer att anmäla 586 fall av misstänkta sanktionsbrott till den amerikanska myndigheten Ofac.

– Det där är ju besvärande. Det innebär att vi inte haft tillräckligt bra styrning och kontroll, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

De misstänkta sanktionsbrotten som banken nu ska anmäla har hittats när advokater utrett bankens omfattande problem med penningtvätt i Baltikum.

Det handlar konkret om 586 misstänkta transaktioner från Baltikum till Krimhalvön, de flesta genomförda 2015–2016, som advokatbyrån Clifford Chance identifierat i en utredning beställd av Swedbank.

Swedbank och penningtvätten

Fört pengar till sanktionsområden

Clifford Chance-utredningen kommer presenteras i sin helhet den 23 mars, enligt Swedbank.

Jens Henriksson betonar att det inte handlar om transaktioner där individer, organisationer eller företag på USA:s sanktionslista varit inblandade, utan om att pengar förts till eller från Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014.

– Vi har fört pengar, amerikanska dollar, till områden där vi inte skulle ha gjort det, säger han till TT.

– Vi pratar om under 50 miljoner kronor, säger Henriksson.

Misstankar om omfattande penningtvätt

SVT:s Uppdrag granskning kunde för snart ett år sedan avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium.

Det gällde uppgifter om att miljardbelopp slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. Kartläggningen avslöjade hur 50 kunder i Swedbank, som alla uppvisade tydliga varningssignaler för misstänkt penningtvätt, kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken.

Uppgifterna ledde till att Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen fick sparken sedan flera storägare meddelat att de inte hade förtroende för henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet