Swedbank höjer räntan på bolån

Uppdaterad
Publicerad

Som enda bank höjde i dag Swedbank sina bolåneräntor med 0,25 procentenheter. Anledningen är en framtida höjning av riskvikterna.

Finansinspektionen (FI) meddelade i går att de så kallade riskvikterna på bolån kommer att höjas. Det betyder att bankerna måste ha en större kapitalbuffert i förhållande till bolånens storlek.

Mer pengar bundna

Och mer pengar bundna, kan bli dyrt för bankerna. Men än så länge avvaktar de andra storbankerna med räntehöjningar.

Nordeas bolånechef Michael Skytt säger till Dagens Industri att det är för tidigt att dra några slutsatser och Henrik Westman, presschef på Handelsbanken säger till samma tidning att ”Vad det får för effekter är för tidigt att säga”.

Annat resonemang

Swedbank resonerar på ett annat sätt, och höjer bolåneräntan med 0,25 procentenheter. Enligt bankens bedömning så binds ungefär 10 miljarder kronor av det fria egna kapitalet.

– I går var det fritt, i dag blir det bundet till bolåneaffären. Och då går priset på bolån upp, säger Peter Borsos, pressschef på Swedbank till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.