Swedbanks vd Jens Henriksson vill inte spekulera om beloppet på eventuella penningtvättböter. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Swedbank räknar med utdragen USA-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska utredningen om misstänkt penningtvätt i Swedbank riskerar att dra ut på tiden, säger företagets nytillträdde vd Jens Henriksson till TT.

– När jag var i USA pratade jag med andra banker som har varit föremål för amerikanska myndigheter och det kan ta allt från ett till fem år, säger han.

Det var i februari i år som Uppdrag Granskning tillsammans med SVT Nyheter avslöjade att motsvarande 40 miljarder svenska kronor slussats av 50 kunder inom Swedbanks kontor i Baltikum mellan åren 2007 och 2015 – samtliga 50 kunder uppvisade, enligt SVT:s analys, tydliga signaler på misstänkt penningtvätt.

Swedbank beräknar årets utredningskostnader relaterade till penningtvättanklagelserna till en miljard kronor. Vilket belopp som eventuella penningtvättböter skulle kunna hamna på – i Sverige, Baltikum och/eller USA – vill Jens Henriksson inte spekulera i. Han hänvisar till gällande regelverk, som inte tillåter att han spekulerar om detta utan en ”tillförlitlig analys”.

– Vi måste ha en tillförlitlig analys innan vi gör detta, säger han till TT.

– Vi följer detta löpande och om vi kommer fram till något nytt så kommer vi berätta det, tillägger han.

”Extraordinära kostnader”

Under onsdagen offentliggjordes Swedbanks delårsrapport för tredje kvartalet, där det framgår att banken precis når sitt mål om avkastning på eget kapital med 15 procent.

– Jag skulle kort sammanfatta det som ett stabilt kvartal, men med extraordinära kostnader, säger Jens Henriksson, som tillträdde den 1 oktober – dagen efter att tredje kvartalet avslutades.

Swedbanks rörelsevinst under tredje kvartalet faller 11 procent jämfört med ett år tidigare, till 5,84 miljarder kronor. Nettoresultatet blev 4,66 miljarder, vilket var något sämre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 4,81 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Efter att rapporten offentliggjorts föll Swedbanks aktie med drygt fem procent, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.