Svenska hushåll är fortsatt högt belånade och många har bolån som ska omförhandlas inom ett år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedbank skriver ned tillväxtprognosen – två tuffa år väntar

Uppdaterad
Publicerad

Två tuffa år väntar för svenska hushåll, skriver Swedbank i en ny konjunkturrapport. Riksbanken väntas höja styrräntan till 4 procent i sommar och återhämtningen 2024 blir oväntat trög, enligt prognosen.

Inflationens direkta effekt på svenskarnas köpkraft beskrivs som brutal.

– Vi tror att konsumtionen minskar med 1,4 procent i år och blir oförändrad nästa år, säger chefsekonomen Mattias Persson under en digital pressträff.

– Matpriserna kommer att fortsätta stiga ett tag till, även om råvarupriserna har kommit ned, tillägger han.

Slår snabbt igenom på bolån

Redan förra året minskade köpkraften med nästan 190 miljarder kronor enbart på grund av prishöjningar. Swedbank räknar med lika mycket till.

Enligt Persson drabbas låginkomsttagare värst, då de lägger störst andel av sin budget på livsmedel och bostäder.

Bankens makroekonomer räknar med att styrräntan toppar på 4 procent i juni i år.

”Svenskarna är högt belånade. Ungefär 60 procent har rörlig ränta på sina bolån och ytterligare cirka 15 procent har bolån som ska omförhandlas inom ett år, och därför räknar vi med en svagare utveckling i Sverige jämfört med andra länder. Det innebär att ytterligare under året”, skriver Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i en kommentar.

Kostat 60 miljarder

Räntehöjningarna får också stort genomslag ovanpå det. De beräknas ha kostat 60 miljarder, enligt Swedbank – och det blir mer framöver när styrräntan höjs.

Detta slår mot många då svenskarna är högt belånade och de flesta – 60 procent – har rörlig ränta på sina bolån. Ytterligare cirka 15 procent har bolån som ska omförhandlas inom ett år.

När räntan höjs från Riksbanken slår det snabbt igenom på svenska bolån, säger Persson.

Tillväxten krymper

I år räknar Swedbanks ekonomer med att svensk ekonomi krymper med 1,1 procent. Det är en oförändrad nivå jämfört med föregående prognos.

Swedbank reviderar ned sin tillväxtprognos för 2024 från 0,9 till 0,3 procent. År 2024 väntas arbetslösheten stiga till 8,6 procent, enligt banken.

För 2023 räknar Swedbank med att tillväxten krymper med 1,1 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ekonomiexpertens fem tips för att få lägre ränta. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.